Comemorarea voievodului Mihai Viteazul, la 422 de ani de la uciderea sa pe câmpia Turzii
Circa 500 de oameni au asistat, sâmbătă, 19 august, la manifestările desfășurate pe câmpia Turzii, cu prilejul comemorării a 422 de ani de la moartea voievodului Mihai Viteazul, primul unificator al țărilor românești. Evenimentul, organizat, în mod tradițional, la obeliscul înălțat în memoria lui Mihai Viteazul pe câmpia Turzii, în locurile unde se presupune că domnitorul și-a găsit moartea, a debutat cu liturghia și o slujbă de pomenire, oficiate de un sobor de preoți care slujesc la bisericile ortodoxe române din Protopopiatul Turda, conduși de către ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
După slujba religioasă, desfășurată în biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a mănăstirii Mihai Vodă, din Turda, soborul de preoți, între care s-au numărat protopopul ortodox al localității, preot Alexandru Rusu, împreună cu Adrian Samoilă, preotul garnizoanei militare din oraș, a oficiat un parastas la obeliscul închinat memoriei lui Mihai Viteazul. Despre temeiurile cinstirii memoriei domnitorului întâiul unificator de țară, au vorbit viceprimarul Turzii, prof. Daniela Spîrlea, care a transmis mesajul primarului Turzii, Cristian Matei și deputatul local, Cristina Burciu, reprezentantă a Partidului Național Liberal în Parlamentul României. Printre oficialitățile participante la ceremonie s-au aflat, de asemenea, primarii comunelor Mihai Viteazu (Ioan Zeng), Viișoara (Ioan Roman) și Săndulești (Călin Fărgaciu). În asistență s-au remarcat Tudor Ștefănie, primar al Turzii din 2004 până în 2016 și Mircea Irimie, fost viceprimar din 2008 până în 2012 și deputat în Pralamentul României, din 2012 în 2016.
După discursuri, preoții Sebastian Zăhan (în rolul lui Mihai Viteazul), respectiv Dorin Sas și Cristian Fișcă, în rolurile frațior Stroe și Preda Buzescu, au interpretat un fragment dintr-o scenetă istorică, scrisă special pentru comemorarea voievodului Mihai Viteazul pe câmpia Turzii.
După circa patru ore, manifestările s-au încheiat cu defilarea Gărzii militare de onoare, comnadată de maior Radu Iancu. Militarii au defilat cu drapelul de luptă al Batalionului 3 Apărare Antiaeriană Potaissa, încartiruit în Garnizoana Turda.