<
Actualitate

Colonoscopie: pregătire și detalii despre procedură

Colonoscopie: pregătire și detalii despre procedură

Colonoscopie: pregătire și detalii despre procedură

 

 

O colonoscopie este o examinare a interiorului intestinului gros (colon). Procedura este utilă pentru diagnosticarea bolilor gastrointestinale (boala inflamatorie intestinală). De asemenea, colonoscopia poate ajuta la tratarea și prevenirea cancerului de colon. Gastroenterologii recomandă colonoscopii de rutină pentru adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă, pentru a depista cancerul. În acest articol vorbim despre colonoscopie, mai ales despre pregătirea pacientului și detaliile procedurii.

 

Ce este colonoscopia?

O colonoscopie este o examinare a interiorului intestinului gros, care include colonul, rectul și anusul. Este un tip de endoscopie, ceea ce înseamnă că se folosește un endoscop, un tub flexibil cu o cameră luminată la capăt. Acesta este introdus în corpul pacientului. Există diferite tipuri de endoscoape pentru diferite părți ale corpului. Într-o colonoscopie, colonoscopul trece prin anus și rect, până în colon. Pe parcurs, acesta trimite imagini din interiorul intestinului gros pe un ecran, permițând medicului să vizualizeze colonul.

Colonoscopia este considerată a fi „standardul de aur” în diagnosticarea cancerului colorectal, cu o rată de detecție a polipilor de peste 90%. Așadar, colonoscopia este o procedură indispensabilă pentru diagnosticarea și tratarea diverselor afecțiuni ale colonului. Este esențial să ne înțelegem bine starea de sănătate și să discutăm cu medicul orice simptome sau îngrijorări pe care le avem. Dacă ești interesat, vezi pe Drmax mai multe despre colonoscopie, sau întreabă medicul.

 

Cine are nevoie de colonoscopie?

O colonoscopie poate fi preventivă, diagnostică sau terapeutică. Medicul te poate sfătui să faci o colonoscopie pentru depistarea de rutină a cancerului, dacă ai un risc statistic mai mare de a dezvolta cancer colorectal. Deoarece oricine poate avea cancer colorectal în orice moment, fără avertismente sau simptome, screeningul este cea mai bună modalitate de a-l diagnostica. În timpul screening-ului, gastroenterologul poate, de asemenea, să îndepărteze țesuturile suspecte pentru testare și prevenire. Este posibil să fie necesară o colonoscopie pentru depistarea cancerului dacă:

  • ai mai mult de 45 de ani și nu ați mai făcut una;
  • nu ați făcut o colonoscopie de 10 ani;
  • ai avut țesut îndepărtat în timpul ultimei colonoscopii;
  • ai un istoric familial de cancer colorectal;
  • ai o boală moștenită care crește riscul (polipoza adenomatoasă familială sau sindromul Lynch;
  • ai o boală inflamatorie intestinală.

De asemenea, colonoscopia poate fi necesară pentru monitorizarea pacienților cu boli intestinale inflamatorii, precum colita ulcerativă sau boala Crohn. În aceste cazuri, colonoscopia poate fi utilizată pentru a verifica progresul bolii și eficacitatea tratamentului.

 

Colonoscopia ca metodă de diagnosticare

Unii oameni fac colonoscopii pentru că au simptome care trebuie corect diagnosticate de medic. Este posibil ca medicul gastroenterolog să aibă nevoie de o vizualizare mai bună a colonului pentru a-și da seama care este cauza simptomelor pacientului sau pentru a-și confirma suspiciunile. Uneori, ar putea fi nevoie să preleveze o mostră de țesut (biopsie) pentru a o examina la microscop, pentru a pune un diagnostic. Ei pot face acest lucru în timpul colonoscopiei. Simptomele care ar putea necesita o colonoscopie includ:

  • sângerare sau secreție rectală inexplicabilă;
  • modificări inexplicabile ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi diaree, constipație sau incontinență;
  • dureri abdominale persistente inexplicabile;
  • pierdere în greutate inexplicabilă sau lipsa creșterii în greutate la copii.

Bolile sau afecțiunile care ar putea fi diagnosticate printr-o colonoscopie includ:

  • colită cronică, cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn;
  • ischemia intestinală și colita ischemică;
  • diverticuloza și diverticulita;
  • ulcere și perforații;
  • obstrucții ale intestinului gros;
  • polipi colorectali și cancer colorectal.

 

Colonoscopia ca modalitate de tratament

Un beneficiu al procedurilor endoscopice, cum ar fi colonoscopia, este că, dacă medicul identifică o problemă în timpul procedurii, ar putea să o trateze în același timp. În timpul unei colonoscopii, îndepărtează de obicei orice polipi (excrescențe anormale) pe care îi găsesc și îi testează pentru depistarea cancerului. Îndepărtarea polipilor previne, de asemenea, dezvoltarea sau răspândirea unui posibil cancer. În timpul colonoscopiei, medicul poate:

  • să îndepărteze polipi (polipectomie);
  • să sigileze rănile;
  • să injecteze medicamente;
  • să îndepărteze blocajele;
  • să așeze stenturi;
  • să trateze țesuturile cu terapie cu laser.

 

Cum te pregătești pentru colonoscopie?

Va trebui să aduci la programare pe cineva care să te conducă acasă. După check-in, pacientul este condus într-o cameră unde se poate schimba într-un halat de spital. O asistentă medicală va instala o linie IV în braț, pentru a începe administrarea sedativelor și analgezicelor în fluxul sanguin. Colonoscopul este o cameră mică, luminată, atașată la capătul unui tub lung, subțire și flexibil, numit cateter. Medicul introduce colonoscopul prin anus și îl avansează încet prin colon până la capăt, unde se întâlnește cu intestinul subțire. În timp ce avansează, cateterul pompează aer în colonul dumneavoastră pentru a-l umfla. Camera transmite imagini video din interiorul colonului către un monitor. Medicul va urmări monitorul pentru a vedea dacă există ceva anormal. Când ajunge la capătul colonului, va scoate colonoscopul înapoi în același mod, urmărind a doua oară.

Este nevoie de aproximativ 15 minute pentru a avansa colonoscopul până la capătul intestinului gros și alte 15 minute pentru a-l scoate înapoi pe unde a venit. În acest fel, medicul vă examinează întregul intestin gros de două ori. Dacă în acest proces descoperă ceva ce trebuie să îndepărteze sau să trateze, acest lucru va adăuga timp suplimentar. Polipii de colon sunt frecvenți: ei apar în aproximativ 30% din colonoscopiile de rutină. Deși majoritatea sunt benigni, procedura standard este de a-i îndepărta la vedere. Acest lucru poate adăuga încă 15 minute. După procedură, pacientului i se monitorizează semnele vitale și se urmăresc semnele de complicații.

 

Riscurile colonoscopiei

Riscurile și complicațiile colonoscopiei sunt rare, dar posibile. Acestea includ:

  • leziuni ale peretelui colonului, cum ar fi o ruptură;
  • sângerare necontrolată din cauza îndepărtării țesuturilor;
  • infecție care necesită antibiotice;
  • reacții anormale la anestezie;
  • rezultate și urmărire

În concluzie, colonoscopia este o procedură medicală esențială pentru diagnosticarea și tratamentul diverselor afecțiuni ale colonului. Informarea și pregătirea corectă sunt cheia unui proces fără complicații și cu rezultate precise. Înțelegerea nevoii și beneficiilor colonoscopiei poate salva vieți, iar acest articol a oferit informații relevante și detaliate în acest sens.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS