Am avut plăcerea să luăm un interviu domnului Ovidiu Todea. Ovidiu se trage din satul Crairât Comuna Ploscoş, acesta colecționează obiecte tradiționale, obiecte vechi care au fost lăsate în paragină, abandonate şi uitate de alții. Ovidiu a pregătit o mică expoziție de obiecte vechi, din toate colțurile țării în cadrul bibliotecii de la Şcoala Gimnazială “Ioan Opriş” din Turda, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Ovidiu Todea este macanic la înteținere la această şcoală şi împreună cu direcțiunea şcolii au decis să amenajeze acest spațiu unde elevii vin cu drag, în cadrul expoziții au fost mici spectacole cu elevii cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
Ovidiu are amenajată o cabană plină de obiecte de colecție, obiecte vechi româneşti, iar la şcoală a adus doar o mică parte, unele obiecte au fost donate de oameni inimoşi, Ovidiu are acasă destule obiecte pentru a putea mobila şi decora o casă de la cap la coadă. Născut în Turda dar părinții sunt din Comuna Ploscoş, iar în vacanțe mergea la bunici şi de acolo ii se trage această pasiune pentru obiectele vechi.
Cel mai de preț obiect pe care îl are în colecție este o poză de la nunta mamei sale, o nuntă tradițională țărănească din anii 50 din comuna Ploscoş. Colecționarul nostru spune că el nu ştie cum trece timpul cănd caută obiecte, pentru că asta este pasiunea lui, iar din punct de vedere financiar nu investeşte nimic, pentru că oamenii îi dăruiesc obiectele, aceştia sunt de părere că mai bine obiectele să fie puse într-o expoziție decât să stea rătăcite prin casă sau mai rău, aruncate. Obiectele sunt adunate din satele din jurul Turzii, dar şi mai sus, din zona Ocolişului, de pe la prieteni de pe la cunoştiințe dar și de la bunicii acestuia. Un obiect de 50-100 de ani, merită să mai rămână, acel obiect dacă a ținut până acuma merită să mai existe în continuare. Ovidiu adună obiecte de peste 30 de ani, dacă aveți obiecte vechi Ovidiu le primeşte cu drag.
În cadrul expozției din biclioteca şcolii “Ioan Opriş” din Turda, putem regăsi un uioş țesut lână în lână, un uioş de sărbatori de iarnă, un costum popular femeiesc, din zona munteniei, cu poale albe cu fotă, o cămaşă albă din zona Ocolişului cu guler căzăcesc, pieptar de piele de miel vopsit maro cu ornamente din piele neagră. Punctul forte al expoziției este un pat din Carirât, înpodobit de sărbătoare, cu lipidee, cu cearceafuri, cu cât era mai mare şi mai mare patul cu atât era mai gazdă familia.
Ca mesaj de centenar, Ovidiu spune că: “să fim sănătoşi toți românii, să judecăm şi să ne gândim să avem cei 7 ani de acasă şi atunci totul va merge strună”.