Cu o lungime de 16.04 km, Centura de ocolire a Municipiilor Câmpia Turzii și Turda reprezintă, deopotrivă, una dintre cele mai importante investiții pentru cele două comunități locale, dar și o oportunitate UNICĂ pentru dezvoltarea continuă și durabilă a Comunității Urbane Arieș.
Varianta Turda – Câmpia Turzii va asigura fluxul de circulaţie din partea de sud a celor două municipii către autostrada A3, fără a fi nevoie de tranzitarea zonelor centrale ale acestora, fiind realizată astfel o creștere a gradului de eficiență economică, precum și o îmbunătățire a siguranței şi accesibilității zonei, corelată cu scăderea efectelor poluante concentrate în prezent în mediul urban.
Pe 12,56 km, vor fi amenajate piste de biciclete, astfel încât această centură de ocolire să faciliteze și tranzitul pasionaților de ciclism.
„Prietenia” față de mediul înconjurător al centurii se va refecta și prin contribuția decisivă pe care aceasta o va avea în vederea reducerii emisiilor poluante din centrele urbanistice ale celor două municipii.
Un alt beneficiu pe care acest drum îl aduce este că facilitează dezvoltarea urbanistică a zonei de sud a Municipiului Câmpia Turzii. În prezent, această zonă este preponderent nelocuită, însă odată cu edificarea centurii de ocolire, terenurile respective se vor preta construcțiilor de imobile, dar și de afaceri.
Din punct de vedere al finanțării acestui obiectiv de investiții, Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a prezentat o soluție de finanțare, din fonduri europene, în baza OUG 101/2020, care va facilita un parteneriat între CNAIR și cele trei UAT-uri care vor implementa proiectul: Municipiul Câmpia Turzii, Municipiul Turda și Consiliul Județean Cluj.
În concluzie, dorința cetățenilor celor două comunități locale va fi transformată în realitate, datorită cooperării strategice și de durată între cei trei parteneri, Dorin Lojigan, Alin Tișe și Cristian Matei, care – prin munca lor – au demonstrat că #SePoate!
Direcția Relații cu Comunitatea.