<
Actualitate

Cel mai probabil taxele și impozitele locale de la Turda pe anul 2022 vor fi stabilite de Prefectura Cluj. Vezi ce punctaj are strada ta

Ultima ședință de Consiliu Local de la Turda din 2021 a fost probabil cea mai fierbinte din ultimii ani.

Unul dintre consilierii locali turdeni a afișat un mesaj cu „HOȚII”.

Proiectul  de  hotărâre care a aprins spiritele între consilierii  locali a fost cel care stabililea   criteriile  de  zonare  şi încadrare a străzilor şi a unor imobile situate în intravilanul  municipiului Turda în zonele de impozitare delimitate.

În  ultimii   ani   mai   multe  zone  din   Municipiul   Turda   au  suferit  modificări   ale caracteristicilor generale cum ar fi: îmbunătăţirea şi modernizarea  infrastructurii, creşterea gradului de  confort  al  zonei,  creşterea  valorii  de  piaţă  a  imobilelor, fapt  ce  conduce  la reîncadrarea  străzilor  din zonele respective  în alte zone de impozitare  decât cele în care se regăsesc la momentul actual.


Pentru   asigurarea   unei   stabilităţi   în   ceea   ce   priveşte   delimitarea   zonelor se recomandă ca acestea să aibă un caracter multianual.

Zonarea  intravilanului  este  reglementată  de   Legea   227/2015 privind  Codul  fiscal, pe înțelesul tuturor se referă la zonele din cadrul localității care conduc automat spre un impozit mai mare sau mai mic în funcție  de poziția terenului faţă de centrul localității,  de reţelele edilitare,  precum şi de alte elemente specifice  fiecărei  uniități administrativ – teritoriale,  conform documentațiilor de amenajare a   teritoriului   şi   de   urbanism,


Principalele  consecinţe  ale  zonării  intravilanului  localităţii  se   reflectă  în  domeniul fiscal asupra:  impozitului  pe clădiri datorat de persoanele fizice,  impozitului/taxei pe teren datorat   de   contribuabilii  persoane   fizice   şi   persoane   juridice,   taxei   pentru   ocuparea domeniului public.

Proiectul de zonare a Turzii a fost în dezbatere publică însă nici un turdean nu  a depus propuneri sau obiecții la stabilirea taxelor și impozitelor pentru anul 2022.

Conform proiectului supus dezbaterii publice, impozitele pe  locuință ar urma să crească cu cel puțin 12,3% (prin majorarea cotei de impozitare de la 0,089 la 0,10), la care se mai adaugă și valoarea inflației.

Conform proiectului care a stat în dezbatere publică în cazul  persoanelor juridice, cota de impozitare a fost propusă la aceeași valoare ca în 2021, respectiv o cotă de impozitare de 1,5% aplicată la valoarea clădirii, procent care este mai mare decât intervalul precizat de legislație 0,2-1,3% (însă, legea permite Consiliului Local să majoreze cu până la 50% din valoarea maximă a intervalului menționat).

Majorări sunt și la impozitarea terenurilor din extravilan, noile valori din  2022 fiind stabilite la maximul permis de lege.


La ședința Consiliului Local din data de 27 decembrie în care s-a votat zonarea Turzii și implicit noile cote de impozitare au fost prezenți 19 din cei 21 de consilieri locali.
La vot, trebuia să fie o majoritate absolută pentru adoptarea proiectului, iar majoritatea absolută a Consiliului Local Turda înseamnă minim 11 consilieri din 21 de consilieri înfuncție.

Afișajul votului a fost:

10 voturi PENTRU,
4 voturi ÎMPOTRIVĂ,
2ABȚINERI în timp ce 3 dintre consilieri nu au participat la dezbateri și la vot!


Însă, la numărarea voturilor, secretarul general al municipiului, Mărginean Mihaela a numărat 12 voturi (aceasta a anunțat că cei doi consilieri care au lipsit au trimis votul înainte pe whatsApp), iar președinta ședinței, Orbean Ioana (PNL) a anunțat că sunt 12 voturi pentru;

Trecerea proiectului cu 12 voturi PENTRU a aprins spiritele în opoziția  turdeană, problema ridicată de aceștia fiind cele două voturi din cele 12 voturi care au provenit de la cei doi consilieri locali PNL care erau absenți.

Au fost amenințări cu instanța, o parte din consilierii locali au sesizat prefectura Cluj și au amenințat cu procese procedura votului.

Cel mai probabil, Prefectura Cluj va trebui să rezolve problema  de legalitate, urmând să se pronunțe dacă votul unor consilieri absenți este sau nu legal, din punct de vedere al legislației învigoare.


Prin proiectul de rezonare a localității s-au introdus criterii noi  față de precedenta rezonare, în urma cărora unele străzi au fost incluse în zone superioare celor precedente. Zona în care se află o stradă este criteriu de calcul pentru taxele și impozitele locale care se plătesc pe proprietate, prin adăugarea unor coeficienți, în funcție de încadrarea străzii în zona A, B, C sau D a localității.

Mai jos vă prezentăm schema cu punctajul ce se aplică pentru fiecare strada:


Ultima zonare a Turzii a fost în urmă cu 22 de ani, adică în anul 1999.

Mai jos aveți lista străzilor cu puncajul și zonele în care au fost încadrate:

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS