Pentru o mică destindere, vom afla ce semnifică data de 6 mai, ca un mic jurnal, vom călătorii înapoi în timp pentru a descoperi informații importante și interesante din diferite domenii, despre anumite personalități sau întâmplări deosebite ce au marcat istoria. Această dată, a fost marcată de mulți istorici și multe evenimente, mulți artiști, iar această zi, este marcată de moartea unui mare poet, chiar dacă s-a petrecut acum 60 de ani, operele lui încă sunt prezente în viața noastră. Dar să aflăm mai multe despre drumul marelui poet pentru a ne reamintii de vremurile bune în care arta era mereu prezentă în viețile oamenilor.
Astfel, astăzi vom vorbii despre renumitul Lucian Blaga (n. 9 mai 1895 – d. 6 mai 1961), a fost eseist, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român. Acesta s-a născut la Lancrăm, lângă Sebeș, într-o familie numeroasă de preoți, fiul lui Isidor Blaga și al Anei (n. Moga). Drumul lui a debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm în 1910. Apoi a urmat cursurile Facultății de Teologie din Sibiu și Oradea, a studiat filosofia și biologia la Universitatea din Viena obținând titlu de doctor în filosofie, cunoscând-o pe Cornelia Brediceanu, urmând să-i devină soție.
Ca activitate publică și academică, publică în 1919, placheta de versuri Poemele luminii precum și culegerea de aforisme Pietre pentru templul meu. Zamolxe, fiind prima sa dramă, apare în ziarul Voinița, iar în volumul 1921, la Cluj, la Editura Institutului de Arte Grafice „Ardealul”. „Din 1948, fiind îndepărtat de la catedră, a lucrat în cadrul filialei din Cluj a Academiei Române ca bibliograf. Devine cercetător la Institutul de Istorie și Filosofie (1949–1951), apoi bibliotecar-șef (1951–1954) și director-adjunct (1954–1959) la filiala clujeană a Bibliotecii Academiei. Nu îi mai sunt publicate volumele și preferă să se ocupe de traduceri. În această perioadă a finalizat traducerea piesei Faust de Goethe, iar în 1958 apare primul volum din Opere de G.E. Lessing în traducerea lui Lucian Blaga. A tradus poeți germani clasici și moderni. Poeziile scrise acum vor fi publicate postum. Tot în această perioadă scrie romanul cu tentă autobiografică Luntrea lui Caron, publicat de asemenea postum. A decedat la 6 mai 1961, în Cluj. Lucian Blaga a fost înmormântat în ziua sa de naștere, 9 mai, în cimitirul din Lancrăm.”
Chiar dacă sfârșitul a fost destul de tragic, este bine să ne reamintim de unde a plecat această țară, cine au fost cei ce au pus bazele în educație, în artă, în religie și așa mai departe. Evoluția acestui om a dus arta la un alt nivel, operele lui fiind apreciate chiar și în prezent reușind să exceleze în atâtea domenii la vremea sa fiind chiar un exemplu pentru mulți, sperând a-i motiva pe cei ce se află la început de drum.