<
Actualitate

Ce forţă de lovire va avea structura NATO din România și ce rol are Baza Militară de la Câmpia Turzii

Ce forţă de lovire va avea structura NATO din România și ce rol are Baza Militară de la Câmpia Turzii

Cu o Rusie catalogată drept o „ameninţare directă” pentru securitatea ţărilor membre, NATO şi-a schimbat radical filosofia la Summitul de la Madrid.

Cu o suplimentare a contingentului american până la 5.000 de militari şi după înfiinţarea unui comandament de brigadă, forţa de răspuns a NATO în România creşte exponenţial, iar deciziile nu se vor mai lua birocratic, ci la propunerea exclusivă a militarilor

Concret, Statele Unite îşi vor extinde prezenţa militară în Europa, terestră, maritimă şi aeriană, iar Alianţa îşi măreşte numărul de militari pe partea estică, concentrându-se pe doi poli, România şi Polonia. Totodată, NATO îşi va multiplica de opt ori Forţa de Reacţie Rapidă, aceasta atingând 300.000 de militari antrenaţi şi complet echipaţi, gata să intre în luptă.

Forţele Aliate care vor acţiona în România îşi vor dubla practic volumul şi vor avea ca pilon central contingentul american format mai nou din 5.000 de militari, fiind transformat astfel din grup de luptă de tip batalion în cel de brigadă. Unitatea va funcţiona cu tot cu structurile de comandă necesare pentru coordonarea eventualelor operaţiuni. Trebuie spus că militarii americani sunt dotaţi cu blindate Stryker, maşini de luptă Bradley, tancuri Abrams şi elicoptere Black Hawk şi Apache. Foarte important, se are în vedere şi înfiinţarea unor depozite în care vor fi pre-poziţionate echipamente militare şi muniţii care ar putea fi rapid accesate de luptătorii din Forţa de Reacţie Rapidă a NATO care s-ar deplasa de urgenţă în România în caz de nevoie.

Totodată, în România mai există un număr neprecizat de militari americani care operează dronele MQ-9 Reaper la Câmpia Turzii şi în jur de 200 de specialişti ai US Navy care asistă scutul antibalistic de la Deveselu.   Pe de altă parte, la acest efort de apărare colectiv, MApN poate pune în joc peste 70.000 de miltari, dar şi un număr neprecizat de sisteme de rachete HIMARS şi cel puţin un sistem de rachete sol-aer Patriot.

La Kogălniceanu mai funcţionează un grup de luptă NATO cu Franţa naţiune-cadru care are 1.000 de militari şi care are în componenţă şi militari din forţele pentru operaţii speciale (FOS) din Olanda, dar şi soldaţi de elită belgieni. Militarii francezi dispun de o mare varietate de vehicule de luptă, inclusiv VAB (Véhicule de l’Avant Blindé), VBL (Véhicule Blindé Léger) şi PVP (Petit Vehicule Protégé). În plus, foarte important, francezii au desfăşurat şi un sistem sol-aer cu rază medie de acţiune MAMBA. Este vorba de un echipament sofisticat care poate oferi o bulă de protecţie în beneficiul forţelor care operează în zona de acoperire.    În plus, NATO mai este prezentă în România cu Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova (HQ MN BDE-SE) în componenţa căreia avem aproximativ 1.000 de militari români şi polonezi dotaţi cu blindate Piranha III şi Piranha V, respectiv, Rosomak. Din când în când, acestei unităţi i se alătură şi militari de elită portughezi. Apoi, ca structuri NATO mai există un comandament de corp la Sibiu, dar şi unul de divizie la Bucureşti, unde se află şi Unitatea de Integrare a Forţelor Aliate.

1 comentariu

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS