Petele pigmentare sunt frecvent intalnite la nivel mondial. Aceasta problema poarta denumirea de hiperpigmentare. Petele pigmentare apar atunci cand pielea produce mai multa melanina, substanta naturala care da culoarea pielii. In urma acestei supraproductii de melanina, petele pigmentare sunt mai inchise la culoare decat zonele inconjuratoare.
Hiperpigmentarea afecteaza oamenii indiferent de tipul de piele. Unele forme de hiperpigmentare, cum ar fi melasma si petele solare, afecteaza de obicei zonele pielii expuse la soare, cum ar fi fata, bratele si picioarele.
Exista, de asemenea, alte tipuri de pete pigmentare care se formeaza in urma unei leziuni sau a unei inflamatii a pielii, cum ar fi taieturile, arsurile, acneea sau lupusul. Acestea pot aparea oriunde pe corp. De obicei, petele pigmentare care apar la nivelul anumitor zone ale pielii sunt inofensive, insa in unele cazuri pot indica o alta afectiune medicala mai serioasa.
Cauzele hiperpigmentarii
Cauzele petelor pigmentare sunt influentate de tipul afectiunii. Cele mai frecvente cauze ale hiperpigmentarii sunt:
Expunerea la soare
Atunci cand este expus pentru o perioada indelungata la soare, corpul produce mai multa melanina pentru a proteja pielea. Acest lucru poate provoca aparitia petelor pigmentate numite pete de batranete sau pete solare.
Inflamatia pielii
Pielea poate capata o tenta mai inchisa dupa o inflamatie cutanata. Persoanele care au pielea mai inchisa sunt mai predispuse la hiperpigmentare post-inflamatoare.
Melasma
Petele mai inchise la culoare pot aparea atunci cand oamenii se confrunta cu modificari hormonale. De obicei, acest tip de hiperpigmentare este frecvent in timpul sarcinii.
Reactii la medicamente
Petele hiperpigmentare pot fi provocate si de anumite medicamente, cum ar fi antimalaricele si antidepresivele triciclice. In aceste cazuri, petele de piele pot capata o nuanta gri. De asemenea, substantele chimice din tratamentele topice pot provoca uneori pete pigmentare.
Conditii medicale
Petele pigmentare pot avea si cauze mai grave, cum ar fi boala Addison si hemocromatoza. Boala Addison este o afectiune a glandelor suprarenale. Aceasta tulburare poate provoca hiperpigmentare in anumite zone ale corpului, cum ar fi:
- coatele si genunchii
- interiorul obrajilor
- degetele de la maini si de la picioare
- pliurile pielii
- buzele
Boala Addison poate provoca si alte simptome, cum ar fi:
- varsaturi si diaree
- oboseala si slabiciune musculara
- dureri stomacale
- greata
- pierdere in greutate
- ameteala
Persoana afectata ar trebui sa mearga la medic daca observa oricare dintre aceste simptome.
In schimb, hemocromatoza este o afectiune mostenita genetic in care organismul absoarbe si stocheaza prea mult fier. Hemocromatoza poate cauza pete pigmentare, facand pielea sa para mai inchisa sau bronzata.
Persoanele care observa urmatoarele simptome de hemocromatoza ar trebui sa mearga la medic:
- dureri articulare
- oboseala
- dureri de stomac
- pierdere in greutate
Cum puteti scapa de petele pigmentare
Cu toate ca sunt inofensive, unii oameni doresc sa scape de petele pigmentare. Pentru acestia exista o serie de metode posibile de tratament si remedii naturiste. In primul rand, pentru a preveni hiperpigmentarea sau pentru a evita intensificarea acesteia este important sa:
- Evitati expunerea la soare. Utilizati creme cu protectie solara de 30 sau mai mare pentru a va proteja pielea.
- Nu va descuamati pielea. Pentru a preveni formarea petelor pigmentare dupa o leziune, evitati sa va descuamati petele, crustele si acneea.
De asemenea, exista cateva metode prin care petele inchise ale pielii pot capata o nuanta mai deschisa si prin care pot fi eliminate petele pigmentare:
Creme topice
Multi oameni folosesc lotiuni, o crema depigmentare sau alte tratamente aplicate topic pentru a combate aceasta problema. Aceste lotiuni contin ingrediente care repigmenteaza pielea, cum ar fi:
- corticosteroizii
- retinoizii, printre care tretinoina
- hidrochinona
- acidul azelaic
- acidul kojic
- vitamina C
Proceduri cosmetice
Petele pigmentare pot fi tratate si cu ajutorul procedurilor cosmetice, cum ar fi:
- microdermabraziunea
- terapia cu laser
- peeling-ul chimic
- lumina intens pulsata
Persoanele care se gandesc sa se supuna uneia dintre aceste proceduri ar trebui sa discute mai intai cu un dermatolog despre proces si posibilele efecte secundare.
Remedii la domiciliu pentru hiperpigmentare
De asemenea, petele pigmentare pot fi remediate cu ajutorul tratamentelor naturiste. Cu toate acestea, cei care isi propun sa incerce un remediu naturist ar trebui sa testeze intotdeauna produsul pe o zona mica de piele si sa evite folosirea acestuia daca observa ca irita pielea.
Potrivit unui studiu din 2018, urmatoarele tratamente naturiste pot reduce aspectul petelor pigmentare:
Aloe vera
Aloe vera contine un compus, aloezina, care poate ameliora aspectul petelor pigmentare. Aceasta substanta inhiba productia de melanina din piele. Un studiu sugereaza ca administrarea de capsule cu aloe vera poate ameliora melasma la femeile insarcinate. De asemenea, persoanele afectate de pete pigmentare pot aplica gel de aloe vera din planta direct pe piele.
Lemn dulce
Hiperpigmentarea poate fi redusa si cu ajutorul extractului de lemn dulce. Potrivit cercetarilor, un extract din lemn dulce, numit glabridina, poate avea efecte antiinflamatorii, antioxidante si de albire a pielii. Asadar, cremele care contin glabridina pot fi aplicate pe zonele de hiperpigmentare.
Ceai verde
Ceaiul verde este savuros, extrem de benefic pentru organism si, in plus, poate ameliora hiperpigmentarea. Cercetatorii au studiat pentru o perioada mai lunga de timp eventualele proprietati antioxidante si antiinflamatorii ale ceaiului verde.
Cu toate acestea, exista cercetari foarte limitate care sugereaza ca extractul de ceai verde poate imbunatati melasma si poate reduce arsurile solare. Este nevoie de mai multe cercetari inainte ca oamenii de stiinta sa inteleaga in totalitate daca ceaiul verde poate sau nu sa reduca simptomele.