Un aparat pe care românii îl au în casă poate crește factura la energie electrică cu aproape 5 lei pe zi.
Pentru că mulți nu au destulă apă caldă apelează la un boiler, care ține în permanență apa caldă, dar consumă curent. Date fiind costurile sale de utilizare, el nu este întotdeauna prima opțiune pentru încălzire. Cei care recurg la acest dispozitiv caută cele mai bune soluții. Ideal ar fi ca un boiler electric pe care îl cumpărăm să aibă o capacitate mare. Mai exact, să consume puțin și să fie de calitate bună.
Specialiștii spun că un boiler cu o capacitate de 50 de litri consumă în medie 1,8 kW/oră.
Costul său final se poate afla printr-un simplu calcul matematic. Trebuie să înmulțim consumul mediu pe oră cu numărul de ore de funcționare a boilerului pe zi. Dacă, de exemplu, media e de 2 ore pe zi de funcționare cu 1,8 kW/ora rezulta un consum de 3,6 kW pe zi.
În final, trebuie să înmulțim această valoare cu prețul pe kW practicat de furnizorul de energie electrica. Astfel, la un cost de 1,3 lei pe kW, funcționarea boilerului se va apropia de 5 lei pe zi, mai exact 4,68 lei pe zi.
Consumul lunar al unui boiler electric cu puterea de 1,8 kW si capacitate 50 litri, care funcționează zilnic 2 ore, se apropie de 140 lei. Acest calcul se poate aplica și pentru boilere de capacitate mai mică, așa cum sunt cele de 15 sau 30 de litri.
Pentru a putea reduce factura trebuie ales un boiler electric cu funcția de control a temperaturii.
De asemenea, e important să închidem robinetul când nu avem nevoie de apă, atât la duș cât și la chiuvetă. Nu în ultimul rând, se poate opta pentru un boiler termoelectric. Acesta folosește energie electrică dar și agentul termic din centrala termică, pentru a menține o temperatură constantă.
Cea mai bună variantă este folosirea unei centrale prin condensație, care încălzește apa aproape instant.
Sursa. Stiri de Cluj.