Un caz revoltător s-a petrecut vineri, 21 februarie la Boian. Un bolnav de cancer, în vârstă de 52 de ani care urmează tratament și este obligat la paracenteză – adică procedura medicală prin care se drenează fluid patologic din cavitatea abdominală, a așteptat mai bine de 10 ore după ambulanță.
Paracenteza terapeutică este indicată în momentul în care lichidul de ascita s-a acumulat în cantitate foarte mare și compromite funcția respiratorie, determină dureri abdominale intense sau agravează eventuale hernii ombilicale sau inghinale prezente la pacientul în cauză (se crește semnificativ riscul de încarcerare și ștrangulare a acestora).
Ioan Mureșan din satul Boian, este nevoit ca această procedură să o suporte de două ori pe săptămână datorită faptului că organismul acumulează apă în corp ducând starea sa la sufocare.
Primul apel la 112 a fost la ora 6.24 dimineața. Acum e aproximativ ora 17.00 la filmarea cazului
„Am sunat prima dată la ora 6.24. Mi-au zis că vine, că vine …că o să văd când vine că ziua nu e gata„
În timpul reportajului și după mai multe apeluri la 112 salvarea își face apariția. Un caz care scoate la lumină, negura sistemului. Un sistem care-i afectează deopotrivă atât pe pacienți cât și pe cei care muncesc să ne salveze viețile.
Reportajul nostru nu a fost îndreptat spre activitatea asistenților de pe salvare cum greșit a înțeles șoferul ambulanței care a ajuns la pacientul din Boian la 10 ore de la primul apel telefonic, și care din păcate prioritatea sa era să filmeze echipa Ziarului 21 nu să acorde ajutor celui suferind. Totuși după mica neînțelegere cu echipa Ziarului 21, șoferul ambulanței s-a comportat profesionist cu pacientul.
Scopul reportajului nostru e să scoată la lumină încă o dată sistemul bolnav.
Noi știm că de cele mai multe ori volumul mare de cazuri care sunt apelate la 112 se răsfrâng asupra asistenților medicali de pe salvare. Pe zona Câmpia Turzii din păcate existând doar două salvări care acoperă un areal de peste 65.000 de oameni pe o suprafață de la Frata până la Gligorești.
Sistemul omoară oamenii. De cele mai multe ori supărarea noastră se revarsă pe cei care se luptă să ne salveze.
Realitatea dură este însă faptul că principala cauză pentru întârzierea ambulanței o reprezintă numarul insuficient de ambulanțe. Zona Câmpia Turzii, care se întinde pe aproximativ 40 km si are 65000 de locuitori, este acoperită de doar două echipaje de urgență! Tot aceste echipaje asigură și transportul pacienților la Cluj.
În urmă cu 2 ani Cornel Cadar un sportiv de 46 de ani a decedat în urma unui atac de cord survenit în timpul antrenamentului de box pe care-l făcea în sala sporturilor din Câmpia Turzii. Deși s-a sunat imediat la 112, salvarea a întârziat nepermis de mult, primul ajutor fiindu-i acordat de către doi voleibaliști aflați și ei la antrenamentul de seară.
Ambulanța a întârziat nepermis de mult, a venit de la Turda. Victima a fost transportată la spitalul municipal din Câmpia Turzii, unde a ajuns și serviciul SMURD însă prea târziu, victima a decedat.
Nu a fost un caz singular, în începutul lui 2018, Mircea Crișan a murit și în acest caz salvarea a întârziat extrem de mult așa cum relata presa la vremea respectivă.
La câteva luni distanță, un om a fost găsit inconștient pe o bancă din centrul municipiului Câmpia Turzii. Acesta acuza faptul că nu poate să-și miste un picior. Unul dintre polițiștii locali aflați în patrulă l-a zărit pe sărmanul om și a apelat serviciul 112. Însă salvarea și-a făcut apariția numai după 4 ore și asta numai după intervenția lui Dorin Lojigan, primarul din Câmpia Turzii.
În 2018 s-au început demersurile pentru înființarea Compartimentului de Primiri Urgențe la Câmpia Turzii
Spitalul municipal din Câmpia Turzii deservește un număr de aproximativ de 65.000 de locuitori, dintre care peste 35.000 din unitățile administrativ teritoriale.
De asemenea, statistica ultimilor ani ne arată o creștere îngrijorătoare a numărului de solicitări a serviciului de urgență oferit de camerele de gardă ale Spitalului Municipal Câmpia Turzii, astfel:
-în anul 2014 s-au înregistrat 19.041 de urgențe medico-chirurgicale,
-în anul 2015 s-au înregistrat 20.633 de urgențe medico-chirurgicale,
-în anul 2016 s-au înregistrat 20.109 de urgențe medico-chirurgicale, ginecologice;
-în anul 2017 s-au înregistrat 21.206 urgențe medico-chirurgicale
Din aceste considerente, administrațiile locale din Câmpia Turzii, Frata, Ceanu Mare, Tritenii de Jos, Viișoara, Luna și Călărași, alături de IPJ Cluj- Poliția Municipiului Câmpia Turzii și Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii au formulat adrese către Ministerul Sănătății prin care și-au manifestat, unanim, dorința cu privire la necesitatea înființării unui Compartiment de Primiri Urgențe la nivelul Spitalului Municipal. Au fost identificate un număr de 18 cadre medicale (medici, personal paramedical și asistenți) care și-au manifestat intenția de a desfășura activități specifice în structura nou înființată.