<
Actualitate

Câte MIG-uri s-au prăbușit până acum, câți piloți au murit?

Avioanele MiG 21 sunt de 60 de ani în dotarea armatei române. În 1962 au fost achiziţionate primele aeronave de acest fel şi până în momentul de faţă, România a avut nu mai puţin de 400 de MiG-uri.

Avioanele de luptă au fost modernizate în 1992. Au primit atunci, pe lângă echipamentul de ultimă generaţie, şi armament adaptat cerinţelor: un tun de calibrul 23 milimetri, două rachete şi o jumătate de tonă de proiectile.

Din păcate, istoria MiG-urilor în România este brăzdată de accidente. Din 1994 şi până anul acesta, 19 astfel de avioane s-au prăbuşit, preţul plătit fiind viaţa a 11 piloţi.

În momentul de faţă, armata română mai are în hangare 35 de MiG-uri din care 18 operaţionale.

Un aparat de zbor MiG-21 Lancer din cadrul Flotilei 86 a Forțelor Aeriene Române s-a prăbușit la 12 iunie 2017 la aproximativ 8 km de capătul de sud al pistei Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu. Avionul plecase de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu și efectua un zbor de antrenament. Pilotul avionului este conștient și se află în drum spre Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, la bordul unui elicopter. Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, dr. Claudia Tararici, pilotul este conștient, cu traumatisme la coloana vertebrală.

Accidente recente cu avioane din cadrul forțelor aeriene românești:

23 august 2012 – Un avion militar IAR 99 Șoim cu dublă comandă s-a prăbușit la Craiova, în timp ce efectua zboruri de probă. Aeronava, care aparținea Centrului de Cercetări și Încercări în Zbor Craiova, s-a prăbușit la scurt timp de la decolare, la 500 de metri nord de pistă. Pilotul aeronavei a decedat la impact, iar instructorul, care a reușit să se catapulteze, a fost grav rănit, scrie Agerpres.

1 noiembrie 2010 – O aeronavă militară MiG-21 Lancer cu dublă comandă, s-a prăbușit lângă baza militară de la Câmpia Turzii. Cei doi piloți și-au pierdut viața. Aeronava executa o misiune de cercetare meteo în vederea pregătirii unor zboruri de instrucție.
5 iulie 2010 – Un avion AN-2, aparținând Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de parașutare, s-a prăbușit pe aerodromul Tuzla. La bordul aeronavei se aflau patru membri ai echipajului și 9 militari din cadrul Forțelor Navale. La scurt timp după decolare, aeronava a pierdut brusc înălțime și s-a prăbușit. În urma impactului cu solul, avionul a luat foc. În urma accidentului aviatic au murit 12 persoane alte două fiind rănite.

14 august 2007 – Rezervorul suplimentar al unui avion MiG-21 Lancer, aparținând Bazei 95 Aeriene Bacău, s-a desprins și a căzut pe o pajiște din satul Chitii, aflat la granița județului Neamț cu județul Vaslui. Avionul se afla într-o misiune de cercetare meteorologică. Rezervorul de combustibil gol a fost recuperat, fără a se produce victime sau pagube.

22 noiembrie 2006 – Un avion MiG-21 Lancer de comandă simplă s-a prăbușit în apropierea unui depozit din comuna arădeană Beliu, pe proprietatea Ocolului Silvic. Avionul aparținea Bazei 71 Aeriane din Câmpia Turzii și efectua un zbor de instrucție de la Câmpia Turzii spre Arad. Pilotul nu a reușit să se catapulteze la timp și a decedat. După prăbușire, în zonă s-a format un crater de șapte metri.

8 martie 2005 – Un aparat de tipul MiG-21 Lancer, care aparținea bazei militare de la Fetești și efectua o misiune de antrenament, s-a prăbușit la 10 kilometri de orașul brăilean Însurăței, între localitățile Bărăganu și Victoria. Ca urmare a pierderii stabilității aerodinamice, avionul s-a angajat în vrie, evoluție care nu poate fi controlată în cazul avioanelor MiG-21 Lancer. Chiar înainte ca avionul să se izbească de pământ, pilotul a reușit să se catapulteze și a scăpat cu viață.

22 septembrie 2004 – Un avion IAR 99 Șoim cu numărul 721 a fost distrus la câteva momente după decolarea de pe aerodromul Ianca, în urma unei aterizări forțate, iar cei doi piloți s-au catapultat.

26 august 2004 – Două aeronave MiG-21 Lancer de simplă comandă, aparținând Bazei 71 Aeriene de la Câmpia Turzii, care decolaseră de pe baza militară Luna, s-au ciocnit în timpul desfășurării unui zbor de antrenament. Piloții s-au catapultat în zona localității Nazna din județul Mureș. Unul dintre avioane s-a prăbușit în zona localității Cristești, rănind un localnic, iar celălalt în satul Sântioana, rănind două persoane. Aeronavele au fost distruse. Incidentul s-a produs ca urmare a unor turbulențe în zona survolată și a poziției soarelui în raport cu poziția de zbor. A fost primul accident aviatic din România cu implicarea simultană a două MiG-uri.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS