Nu multă lume știe, dar îndrăgita interpretă de muzică populară, Elisabeta Guzu, nu face senzație doar la evenimentele unde participă, ci și la locul de muncă, pe care și-l îndrăgește la fel de mult ca evenimentele.
Elisabeta Guzu este educatoare la o grădiniță din Cluj Napoca. Iubește la nebunie timpul petrecut cu copilașii de la „grădi” și consideră că pentru meseria de dascăl, în primul rând, trebuie să ai vocație.
Elisabeta Guzu a acceptat să ofere un interviu Ziarului 21 în rubrica “Portret de dascăl”.
Rep.: Cât de importantă credeți că este această meserie pentru societate?
Elisabeta Guzu: Cu toate că învățământul preșcolar a fost/este privit de unii ca un apendice al învățământului românesc (inclusiv de către organele cărora ne subordonăm), eu cred că la grădiniță se pun bazele „omului de mâine”.
Știu că multe persoane văd grădinițele ca locuri în care educatoarele „dădăcesc” copiii cât timp se joacă. Mulți nu știu ce înseamnă procesul educațional din grădiniță, cum în fiecare an începem totul de la 0: planificări anuale și săptămânale (pe care trebuie să le gândim noi, fără manuale sau programe detaliate), cât de intens, frumos și creativ lucrăm cu copiii, chiar dacă o facem prin joacă- la vârsta această prin joacă învățăm, câte materiale pregătim zilnic, cât timp petrecem câutând poezii, cântece, povești potrivite fiecărei teme și vârste, cât ne pregătim, alături de copii, pentru a face serbări, târguri, expoziții, pentru a participa la concursuri și spectacole, cum găsim resursele necesare (materiale și de timp) pentru a ne perfecționa prin cursuri și simpozioane, ca să nu mai vobim de rapoarte, „comitete și comisii”…
Dar revenind la importanța meseriei… din punctul meu de vedere, noi suntem „grădinarii vlăstarilor abia iviți”, pe care, cu iubire și răbdare nemărginită îi învățăm să fie oameni, să cunoască adevăratele valori și principii, modelăm minți și caractere cu grijă și responsabilitate, iar, alături de părinți, încercăm să dăm cea mai frumoasă formă și cel mai frumos sens „celor 7 ani de acasă”.
Alături de familie, noi, pedagogii, suntem oamenii care contribuie la dezvoltarea sistemică și continuă a ființei umane, în lungul său itinerariu. Impactul nostru asupra lor ca viitori adulți și membri activi ai societății este imens.
Întregul interviu pe care Elisabeta Guzu l-a acordat în rubrica “Portret de dascăl”, îl puteți citi de luni, 4 mai, în Ziarul 21, la toate punctele de difuzare a presei.