Modificarea are loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 250 de ani de când moaștele Sfântului Dimitrie se află în București.
Astfel, marele sfânt va fi sărbătorit religios de două ori pe an începând cu anul 2024.
Calendarul Creștin-Ortodox se schimbă din 2024
Începând de anul acesta, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou are o nouă sărbătoare în calendar. Mai precis, marele sfânt va fi prăznuit pe data de 13 iulie, când se rememorează momentul aducerii moaștelor sale în București, cu 250 de ani în urmă.
Noua sărbătoare se numește „Aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București”. Aceasta a fost aprobată de către Sfântul Sinod în iulie 2023.
Sfântul Dimitrie cel Nou este sărbătorit și în ziua de 27 octombrie, care pică într-o zi de duminică anul acesta, conform Calendarului Ortodox.
Moaștele au fost așezate în Catedrala Mitropolitană în data de 13 iulie 1774
Amintim că moaștele au fost așezate în Catedrala Mitropolitană din București, în data de 13 iulie 1774. Astăzi este cunoscută sub numele de Catedrala Patriarhală.Ivan Piotr Saltîkov, un general rus, a luat moaștele sfântului din Basarbi, de lângă Ruse, pentru a le proteja de invazia turcilor în timpul Războiului Ruso-Turc.
Mitropolitul Grigorie II al Țării Românești și un negustor bogat pe nume Hagi Dimitrie l-au rugat pe generalul rus să lase moaștele Mitropoliei și poporului român.
Sfântul Dimitrie este considerat ocrotitorul bucureștenilor, iar pelerinajul său are loc în luna octombrie.
Este bine să rostim următoarea rugăciune
În ziua în care este prăznuit Sfântul Dimitrie cel Nou este bine să rostim următoarea rugăciune:
„Pe noi care te fericim cu credinţă şi prăznuim prin glasuri de laudă pomenirea ta, de tot necazul şi patima, de boli năpraznice, din primejdii şi din nevoi izbăveşte-ne te rugăm; ca să preamărim îndrăznirea ce ai către Stăpânul, ca slugă credincioasă, preafericite Dimitrie”.
În altă ordine de idei, tradițiile din popor transmis mai multe obiceiuri cu privire la ziua în care este prăznuit marele sfânt. Potrivit acestora, de Sfântul Dimitrie nu este bine să spălăm, să croșetăm și să tricotăm. Nu avem voie nici să cerem bani cu împrumut.
Totodată, este interzis să prelucrăm lâna, să facem curat în gospodărie sau să călcăm. O altă interdicție ține de foc. Mai precis, nu avem voie să facem focul în casă. Nu avem voie nici să mâncăm nimic până nu se termină Sfânta Liturghie la biserică. În caz contrar, putem avea probleme cu stomacul, potrivit tradițiilor din popor.
Sursa. Capital