<
Actualitate

Calendar ortodox 7 ianuarie 2024. Sărbătoare cu cruce roșie, azi, pentru creștinii ortodocși de Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ion este cunoscut în Biblie ca fiind vărul după trup al Mântuitorului Iisus Hristos.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, era rudă cu Sfânta Fecioară Maria.

Acesta era smerit și mereu acesta purta o haină din păr de cămilă. Până să fie prins de Irod, acesta a trăit în pustie, într-o peșteră.Din Evanghelie aflăm că Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat de Irod, la cererea Irodiadei.

Sărbătoare cu cruce roșie de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie 2024

În acea vreme, Sfântul Ion era întemniţat în castelul lui Irod după ce l-a mustrat pe acesta pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său.

Pentru că îl ura de moarte pe Sfântul Ion, Irodiada i-a cerut fiicei sale, Salomeea, care dansase la ospăţul organizat de ziua lui Irod şi plăcuse oaspeţilor, să ceară capul Botezătorului ca răsplată.Potrivit tradiţiei, Sfântul Ion a fost înmormântat în Samaria. Mormântul său a fost profanat în timpul împăratului Iulian, în anul 362.

Astfel, o parte din moaşte a fost arsă, iar cealaltă parte a fost dusă în Ierusalim, apoi în Alexandria. Despre capul Sfântul Ioan Botezătorul se ştie că a fost pierdut de trei ori şi de trei ori găsit. Astăzi, capul sfântului se află la Roma.

Semnificaţia numelui Ion

Numele „Ioan” înseamnă „dar de la Dumnezeu”, iar numele „Ioana” înseamnă „binecuvântarea Domnului”. Cele care poarta numele „Ioana” sunt persoane practice. Sunt foarte bine organizate şi au adevărate calităţi de conducători. De asemenea, persoanele care poartă acest nume sunt optimiste şi spontante, vesele și au o fire visătoare.

Cei care poartă numele „Ion” sau „Ioan” sunt oameni oneşti, stabili, familişti şi foarte responsabili. Iubesc siguranţa unui cămin şi înţeleg pe deplin ce înseamnă respectul faţă de părinţi. La rândul lor, ca părinţi, sunt înţelegători, corecţi şi ştiu să îşi câştige respectul copiilor.

Atât femeile, cât şi bărbaţii care poartă numele Sfântului Ion sau derivate din acesta, sunt oameni tăcuţi şi ruşinoşi, însă sunt creativi şi au o latură artistică ascunsă pe care o pot scoate la iveală sau nu.

Tradiţii şi obiceiuri la români de Sfântul Ion

Pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Sfântul Ion este bine să petreci și să râzi. Cine nu se bucură azi, va fi nefericit tot anul.

Mare atenție, la petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.

De sărbătoare Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, nu se stinge candela! Aceasta arde pentru bunăstare în familie. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Totodată, de Sfântul Ion nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion „se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS