Biblioteca Mihai Iosivaș din Viișoara, în casă nouă
Lăcașul public de cultură din comuna clujeană Viișoara s-a mutat într-un local nou, situat în imediata apropiere a primăriei.
Inaugurat marți, 10 octombrie, noul sediu al Bibliotecii comunale ”Mihai Iosivaș” din Viișoara adăpostește 13 mii de volume inventariate și alte 1500 de cărți, primite în ultimii 23 de ani cu ocazia diverselor evenimente culturale organizate de autoritățile publice comunale.
Responsabilul bibliotecii, Letiția Duca, a spus că una din direcțiile de dezvoltare preconizate vizează consolidarea secției de literatură pentru copii. ”Ne propunem să formăm viitorii cititori, prin atragerea copiilor la bilbiotecă. Dorim să le creăm condiții pentru a putea să își facă lecțiile aici și astfel să petreacă cât mai mult timp între cărți”a subliniat Letiția Duca esența strategiei de formare a viitorilor pasionați de lectură.
Patronul spiritual al bibliotecii, profesorul Mihai Iosivaș, s-a născut la Viișoara, în anul 1907. După studiile gimnaziale și cele liceale, urmate la Liceul Maghiar din Turda, viitorul profesor viișorean s-a înscris la Facultatea de Litere și Filozofie din Cluj. După absolvirea studiilor superioare, Mihai Iosivaș a a vut o carieră didactică tumultuoasă. A debutat în învățământ ca profesor la Școala normală din Avrig, apoi și-a continuat cariera la catedră la Gimnaziul din Salonta și la Liceul Românesc din Sighet.
După cedarea Ardealului de Nord, în 1940, Mihai Iosivaș s-a refugiat la Turda, unde a predat latina și româna, până în anul 1945. După o scurtă perioadă petrecută la Cluj, unde a predat la Liceul Simion Ștefan, profesorul Mihai Iosivaș a revenit la Turda, oraș unde a predat latina și româna, din 1946 până în 1952 și apoi între 1956-1958, după o întrerupere de patru ani, din care doi (1952 – 1954) i-a petrecut la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde a ispășit o condamnare la muncă forțată. Traseul profesional al lui Mihai Iosivaș a urmat cu funcția de bibliotecar, pe care a îndplinit-o între anii 1958-1961. După aceea, până în 1970, an în care s-a pensionat, Mihai Iosivaș a activat ca și profesor la Liceul teoretic din Câmpia Turzii (actual Pavel Dan). Mihai Iosivaș amurit în 31 iulie 1989.
Dintre jaloanele activității literare a lui Mihai Iosivaș se detașează nuvela ”Gheorghieș” publicată în ziarul Arieșul ce apărea la Turda (1933). Demne de reținut sunt și articolele ”Amintirea lui Pavel Dan” respectiv ”Aspecte din poezia eroică ardeleană” publicate în revista ”Pagini literare” coordonată de profesorul și scriitorul Teodor Murășanu, ce a apărut la Turda, între anii 1934 – 1943. Activitatea liteară a profesorului Mihai Iosivaș include și traduceri din Ovidiu, poetul roman exilat la Tomis (azi, Constanța). De asemenea, Mihai Iosivaș a fost mentorul Societății de lectură Titu Maiorescu, din Turda.
Programul manifestărilor organizate la Viișoara cu prilejul inaugurării localului nou al Bibliotecii comunale Mihai Iosivaș a inclus și prezentarea, în sala de spectacole a Căminului cultural, a unui film documentar despre comuna de lângă Câmpia Turzii, realizat de către scriitorul clujean Ion Ciorca, pe care primarul Viișoarei, Ioan Roman l-a ”adoptat” ca și model spiritual.
Evenimentul desfășurat marți, 10 octombrie, la Viișoara, s-a bucurat de prezența unr oaspeți din Bistrița, Cluj-Napoca, Turda și Câmpia Turzii. De la Bistrița, la inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Mihai Iosivaș a participat scriitorul Alexandru Uiuiu, însoțit de un reporter de la Radio Someș. Printre oaspeții din Cluj-Napoca s-au aflat Sorina Stanca managerul Bibliotecii județene Octacvian Goga, directorul editurii Ecou Transilvan, Nadia Baciu Fărcaș, solistul de muzică populară Ovidiu Purdea-Someș, scriitor și poet, respectiv profesorul universitar dr. Emil Luca, cel care, în timpul studiilor liceale, pe care le-a absolvit la Liceul teoretic din Câmpia Turzii, l-a avut ca și profesor, în clasele a IX-a și a X-a, pe patronul spiritual al Bibliotecii comunale din Viișoara, profesorul Mihai Iosivaș.
De la Turda a participat la eveniment un grup de membri ai societății Rei Culturae Fautores, condus de președintele acestei organizații, profesorul Ioan Dănuț Zăhan, însoțit de profesorii Dora Arion, Ovidiu Nistea și Virguil Deceanu, respectiv de actrița Mihaela Deceanu, de la Teatrul Național Aureliu Manea, din Turda. Un alt grup de oaspeți din Turda a fost alcătuit din scriitorii Ioan Mircea Casimcea și Ioan Bembea, însoțiți de colecționarul Petru Suciu, toți membri ai redacției revistei Ecouri, publicație culturală ce se difuzează gratuit în Turda și în comuna Viișoara, cu sprijinul financiar al autorităților publice din cele două unități administrativ-teritoriale din județul Cluj.