<
Actualitate

Berbeceanu: „Nu este adevărat că alimentele vor fi raţionalizate sau că ţara va fi blocată”

 Comisarul Traian Berbeceanu, şeful de Cabinet al ministrului de Interne Marcel Vela, afirmă că declararea stării de urgenţă are rolul de a ajuta populaţia, de a o proteja şi de a salva vieţi.

Comisarul afirmă că nu se vor raţionaliza alimentele, ţara nu va fi blocată şi că este falsă ideea potrivit căreia ar putea apărea abuzuri ale autorităţilor.

”Starea de urgenţă are menirea de a ajuta populaţia, de a vă proteja sănătatea, de a salva vieţi în cele din urmă. În acelaşi timp, ştirile false şi interpretările rău intenţionate nu fac decât să îngreuneaze situaţia, să ne îndepărteze, pe noi toţi, de la atingerea obiectivului firesc: limitarea contaminării şi stoparea răspândirii noului coronavirus. Nu este adevărat că alimentele vor fi raţionalizate, nu este adevărat că ţara va fi blocată şi mai ales este falsă ideea potrivit căreia, declararea stării de urgenţă ar putea să genereze abuzuri ale autorităţilor”, a transmis, duminică, Traian Berbeceanu.

Potrivit acestuia, atât mass-media cât şi cei care postează pe reţelele de socializare ”au datoria de a prezenţa obiectiv, calm şi realist situaţia”.

”Dumneavoastră trebuie să aveţi încredere în mesajele, indicaţiile, solicitările şi recomandările autorităţilor! Este o perioadă grea, însă, împreună vom reuşi!”, a mai scris Berbeceanu pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, că a decis să decreteze starea de urgență în România începând de săptămâna viitoare, pentru a permite o luptă mai eficientă cu epidemia de coronavirus.

Ce presupune starea de urgenţă

Starea de urgenţă este intermediară între starea de alertă şi starea de asediu şi oferă autorităţilor cadrul legal de a lua anumite decizii, cum ar fi restricţionarea sau interzicerea unor adunări sau închiderea unor instituţii.

Starea de urgenţă nu înseamnă închiderea magazinelor alimentare sau a farmaciilor, ci va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei.

Starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile, dar preşedintele, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

Guvernul poate:

1- să limiteze sau să interzică circulaţia vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore şi să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulaţie;

2-  să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;

3 – să efectueze razii;

4 – să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfăşurarea adunărilor publice, a manifestaţiilor sau marşurilor;

5 -să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgenţă persoanele a căror prezenţă nu se justifică;

6 – să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcţiile şi în zonele stabilite şi să ţină evidenţa acestora;

7 – să protejeze informaţiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informaţiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgenţă, cu excepţia celor referitoare la dezastre, se dau publicităţii numai cu avizul autorităţilor militare; mijloacele de comunicare în masă, indiferent de natura şi de forma de proprietate, sunt obligate să transmită, cu prioritate, mesajele autorităţilor militare, la cererea acestora;

8 – să dispună închiderea temporară a unor staţii de distribuire a carburanţilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice; 9 –  să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor publicaţii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune;

10 – să asigure paza militară a staţiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a sediilor posturilor de radiodifuziune şi de televiziune publice, a operatorilor economici care deţin capacităţi de importanţă strategică la nivel naţional, precum şi a obiectivelor de importanţă deosebită pentru apărare, prin punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei naţionale pentru apărare; când situaţia impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie şi apă potabilă, după caz;

11 – să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate;

12 – să interzică circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute;

Articolul 5 Starea de asediu se poate institui pe o perioadă de cel mult 60 de zile, iar starea de urgenţă, pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

Articolul 18 (1) În cazul instituirii stării de urgenţă în temeiul art. 3 lit. a), coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS