Parteneriatul strategic cu Statele Unite rămâne unul din pilonii fundamentali ai politicii externe a României. Dincolo de garanțiile de securitate oferite de SUA în mod direct, dar și prin sprijin în cadrul NATO, România a dobândit un profil strategic fără precedent în întreaga sa istorie.
Este crucial să ramanem aproape de SUA, iar în ultima decadă am văzut cum interesele noastre comune se intersectează. Este o oportunitatea pe care mă tem ca nu am știut să o fructificam la potențialul optim.
Personal am făcut tot ceea ce mi-a stat în putință pentru a clădi punți de legătură
între România și Statele Unite. Dincolo de relațiile oficiale trebuie spus că legăturile personale, relațiile de prietenie cu oameni din establishmentul american s-au dovedit uneori mai utile decât eforturile pe cale formală. De aceea, nu ratez nici o ocazie de a pune umărul la consolidarea relației noastre bilaterale, iar în aceste zile am privilegiul să continui ce am început înainte de pandemie prin vizita la București a prietenului meu Dan Shomon.
Dan a fost șeful de campanie și director politic în staff-ul președintelui Barack Obama. Actualmente este un personaj cheie în tabăra democrată, iar deschiderea și atașamentul său față de România sunt convins că nu vor rămâne fără ecou. Am discutat foarte mult despre prioritățile agendei bilaterale, iar concluzia a rămas invariabil aceeași: Deși pe linia politico-militară cooperarea este la un nivel extraordinar, trebuie să gasim formule pentru ca legăturile economice să fie dezvoltate într-un ritm accelerat. Sunt multe proiecte pe masă și cred ca în perioada următoare vom veni cu vești foarte bune.