Cu fiecare zi care se scurge primim informații tot mai îngrijorătoare despre situația de la granița ruso-ucraineană. Statele Unite și Israelul au decis deja evacuarea personalului diplomatic neesențial, și mai mult decât atât, au transmis conaționalilor aflați în Ucraina să părăsească de urgență această țară.
În acest context, România, trebuie să cultive o poziție echilibrată, în acord cu partenerii săi europeni și euroatlantici. Am insistat mult în această perioadă că oficialii români să nu transmita mesaje eronate care să panicheze populația. Trebuie sa fim onești față de oameni și să le spunem adevărul, pentru că altfel își vor pierde iremediabil încrederea în autorități. Iar fără încrederea populației cei care ne conduc devin incapabili să-și împlinească atribuțiile.
Așadar, este extrem de important să înțelegem că acest conflict nu ne vizează și nu ne afecteaza din punct de vedere militar. România nu va fi atacată și nici nu se va implica în cazul în care situația escaladează către un război în toată regulă. Dar, asta nu însemnă că suntem niște simplii spectatori, încât să tratăm situația ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
De aceea vreau sa va împărtășesc câteva posibile repercusiuni care privesc România:
– Avem deja informații că mari companii americane (agricultură, IT) care desfășoară activități în zona Iașului și-au suspendat operațiunile. Asta ne arată că se tem de escaladarea situației, ceea ce le-ar putea afecta funcționarea. Este vorba despre suspendarea unor coridoare de transport atât aerian, cât și naval. Un prim efect îl reprezinta, așadar, scăderea apetitului investitorilor străini de a se expune în zone afectate de conflict. Până la o calmare și limpezire a situației o serie de proiecte importante este posibil sa rămână în suspensie.
– Să nu uităm că în Ucraina trăiesc peste 400 de mii de etnici români. În eventualitatea unui conflict de amploare ne putem aștepta la un val masiv de refugiați. Asta ne va afecta fără îndoială, atât din perspectiva costurilor, cât și a unor probleme de securitate asociate.
– Nu în ultimul rând, piata energetică este in momentul de față intr-un dezechilibru sever. Știți cu toții cum arată facturile la utilități. Gândiți-vă ce ar însemna sincope suplimentare la alimentarea cu gaz către Europa. Având în vedere că este o piață liberalizată, prețurile ar exploda în secunda imediat următoare declanșării ostilităților. Din punct de vedere economic impactul ar fi dramatic (fiind și în plină iarnă).
Așadar, trebuie sa fim realiști. România nu riscă sa fie atrasă în război. Însă, efectele sale se vor face simțite din plin. De aceea este vital, dacă mai este posibil, ca armele să nu fie lasate să ia locul diplomației.