<
Actualitate

Avram Gal, vicepreședinte ALDE, transmite un mesaj de liniștire a populației în contextul crizei ruso-ucrainene 

În ultima perioadă tot mai mulți oameni cu care discut se arată foarte îngrijorați de posibilitatea izbucnirii unui razboi între Rusia si Ucraina, cu efecte îngrijorătoare asupra României. Sunt români care se tem de atragerea țării noastre într-un asemena conflict.

Vreau pe această cale să le transmit tuturor că deși un război în proximitatea noastră reprezintă un scenariu care în mod firesc ne preocupă, NU se pune problema ca România să intre într-un conflict armat. Observ că cei responsabili, în frunte cu președintele, nu au reușit să comunice românilor această realitate, iar teama se instalează în sufletele tot mai multor oameni. Avem suficiente probleme, haideți să nu mai incărcăm populația și cu frici din categoria „drobului de sare”

În primul rând, România este stat membru NATO. Orice posibilă agresiune împotriva unei mebru al Alianței, confrom articolului 5 din Tratat, este considerată o agresiune împotriva tuturor. Chiar în aceste zile, SUA și Franța au anunțat că vor suplimenta prezența militară pe flancul estic, astfel încât Rusia să fie descurajată a întreprinde orice aventură la adresa noastră. Mai mult decat atât, să nu pierdem din vedere că pe teritoriul nostru se află câteva baze importante cu prezență americană, cum este cea de la Mihail Kogălniceanu și Deveselu. Orice agresiune asupra teritoriului României care ar duce la pierderea vieții unui soldat american, ar echivala cu o declarație de război la adresa Statelor Unite al Americii. Ori, un război direct cu cea mai mare putere militară a lumii este coșmarul oricărei țări. Aceasta reprezintă practic cea mai puternică garanție de securitate de care România poate beneficia.

Asta nu însemnă ca un potențial razboi de amploare între Rusia si Ucraina nu va produce efecte în regiune. Vor exista repercusiuni de ordin economic. Știu deja două companii americane care și-au suspendat activitățile în zona Iașului de teamă că războiul ar putea perturba traficul de marfuri în regiune, generând pierderi. Investitorii devin foarte sceptici a se dezvolta într-o zonă amenințată de război.

De asemenea, dacă Occidentul va trece la sancțiuni asupra Rusiei, ne putem aștepta la replici din partea Moscovei în privința livrărilor de gaze. Panica indusă pe piața energetică ar conduce la o explozie a prețurilor.

Nu în ultimul rând, am putea asista la un aflux de refugiați din Ucraina. Se fac deja pregătiri pentru a putea primi miile de oameni care vor fi fugit din calea razboiului.

Iată, așadar numai câteva dintre efectele previzibile ale escaladarii situației de la granita ruso-ucraineană. Dincolo de aceste motive de îngrijorare, oamenii trebuie să știe că nu se pune problema ca România să fie parte în acest conflict.

NATO este o alianță politico-milliară cu rol defensiv. Misiunea sa este de a-și apăra membrii, astfel că nu poate accepta din partea nimănui directive despre ce are de făcut în propria ogradă. Deși situația se arată tot mai tensionată, sperăm până în ultimul moment că rațiunea va prevala, iar soluția de ieșire va fi una diplomatică.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS