Între numeroșii turiști români care se aflau în drum spre Grecia pentru vacanța de vară s-a instalat panica zilele trecute după ce pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost postată o informație falsă. Mai exact, s-a propagat știrea conform căreia toți turiștii români care intră pe teritoriul statului elen vor fi testați anti-Covid. Asta s-ar traduce în cozi interminabile, de ore, sau zeci de ore petrecute în vamă, ceea ce într-o atmosferă ce se apropie de 40 de grade reprezintă un adevărat exercițiu de tortură.
Această gafă cu implicații deloc de ignorat vădește însă o problemă mult mai adâncă a sistemului instituțional românesc: profesionalismul, sau mai bine spus, lipsa de profesionalism a celor promovați în serviciul public. În cazul de față, viața a mii de români a fost dată peste cap pentru ca la intervenția promptă a jurnaliștilor să aflăm că avem de-a face cu un veritabil fake news, fiind vorba doar despre testări aleatorii, astfel că doar una din zecile, sau sutele de persoane care tranzitează frontiera Greciei este posibil să fie supusă unor prelevări rapide.
Astfel de situații se întâmplă la niveluri mai mari, sau mai mici, zi de zi, însă în mod evident că la urechile opiniei publice ajung numai o mică parte din problemele generate de lipsa de pregătire și promovarea unor persoane neavenite în funcții de mare răspundere. Înțesarea instituțiilor publice cu clientelă de partid a atins cote alarmante în ultima perioadă, iar rezultatele se văd în modul în care sunt gestionate situații complexe, ori crize de tot felul. Numai dacă ne aducem aminte de cazul Caracal, despre eliminarea României din consorțiul european care gestiona laserul de la Măgurele, sau de faptul că nici până astăzi nu avem rezultate concrete în atentatul de la Arad, ne putem da seama că statul român trece printr-o perioadă de criză. Problemele încep de sus în jos, iar faptul că în funcții de înaltă demnitate sunt promovate persoane doar pe bază de loialitate și carnet de partid, generează pe lanț probleme până la ultimul angajat dintr-o instituție. Fără meritocrație și reprofesionalizarea sistemului România nu va avea nici o șansă într-o lume globalizată în care competiția este acerbă.
De când am intrat în politică primul lucru a fost să adun în jurul meu o echipă de oameni care să fie de referință în domeniile în care activează. Un lider are în primul rând datoria de a identifica valorile și a le promova. Din păcate exodul creierelor a devenit o problemă de siguranță națională pentru România, fie că vorbim despre medici, profesioniști în domnii de înaltă tehnologie, sau cercetători de elită. Soluția nu este foarte complicată, însă este nevoie de oameni politici care să-și asume o strategie pe termen lung, nu să se bucure la cei câțiva euro trimiși acasă de românii care se chinuie prin toate colțurile lumii.