<
Actualitate

Avram Gal, Vicepreședinte ALDE, sancționează dur inadecvarea politicilor europene în fața crizei energetice

Decesul Reginei Elisabeta a II-a survine într-o perioadă de instabilitate, crize și mari transformări ce ne creează si mai apasat convingerea că o epocă s-a încheiat, iar o alta, mult mai zbuciumată, așteaptă să-și intre în drepturi. În asemenea momente figura reginei, sobră, echilibrată, statornică era ca un bastion de încredere și speranță că soarta Marii Britanii, și nu numai, se află pe mâini bune.

Acest moment tragic zdruncină nu doar societatea britanică, ci însăși elita globală de rit vechi, a cărei experiență, înțelepciune și distincție, cu toate păcatele sale, a reușit să țină lumea într-un echilibru viabil. Regina Elisabeta a II-a părăsește scena într-o perioadă de cumpănă, când, spre exemplu, dificultățile economice ale Marii Britanii generează dileme de tipul „eating vs heating” (mancăm sau ne încălzim). Astfel de provocări par desprinse mai curând din Evul Mediu, nu din sânul uneia dintre cele mai evoluate și dezvoltate societăți de pe mapamond.

În Regatul Unit cetățenii sunt exasperați că nu-și mai pot plăti facturile la utilități, dupa ce costurile cu energia s-au triplat într-un timp record, astfel că afacerile dau faliment ca într-un sinistru joc de domino, în vreme ce bugetele si economiile familiilor britanice au fost spulberate peste noapte. Toate aceste sumbre realități bântuie întreaga Europă, iar România în mod evident nu face excepție. Sigur că razboiul din Ucraina și șantajul energetic al președintelui Vladimir Putin joacă un rol în aceast tablou sumbru, însă nu trebuie să ne mințim că liderii noștri sunt imaculați. Realitatea este că o bună parte din responsabilitate ne aparține prin promovarea unor politici progresiste, așa numite verzi/ecologiste ce militează cu agresivitate și fără discernământ către o decarbonizare bruscă pe care economiile europene nu o pot metaboliza.


Acesta este contextul în care deplâng sincer plecarea dintre noi a Reginei Marii Britanii. Temerile mele legate de noul establishment politic vizează lipsa de realism a acestora, de empatie față de cetățeni, fiind capabili să sacrifice totul pe altarul unui activism ecologist absolut fanatic.
Ați auzit cu toții că in aceste zile sunt așteptate de la Bruxelles indicații despre cum ar trebui să economisim energie la iarnă. Este posibil să fie impuse anumite reguli pe care din păcate credeam că le putem da uitării după deceniile de comunism trăite preponderent în frig și întuneric. Iată, că noile forme de manifestare ale stângii și-au găsit astăzi refugiu în ideologia de gen, teoria critică a raselor, și nu în ultimul rând, în ecologismul militant.

Sunt absolut revoltat sa văd state precum Germania, care rămâne, fie că ne place sau nu, motorul economic al Uniunii Europene, și care în plină criză se arată eminamente incapabilă a schimba cursul unor politici care nu doar ca au facut-o ultra-dependentă de resursele rusești, dar astăzi, în plină criză de securitate, nu-și poate construi alternative energetice.
Inițial, a renunțat la energia nucleară. Apoi a renunțat la cărbune. Iar astăzi spune că vrea să renunțe accelerat și la gaz pentru a trece integral la energia regenerabilă. Nu trebuie să fii mare expert în securitate energetică pentru a conștientiza că factura acestei aventuri este echivalentă cu o sinucidere rituală a economiei europene. Sa nu credeți că aceste decizii privesc doar „granzii” Europei. Ni se cere și nouă să facem sacrificii, și să aratăm solidaritate într-o chestiune absolut scandaloasă. Știți că în Elveția dacă în case oamenii au mai mult de 19 grade sunt amendați, iar dacă „nesupunerea” se repetă survine pedeapsa cu închisoarea?!

Sunt de acord că fără solidaritate Occidentul nu poate face față provocărilor care vin dinspre Rusia, dar și dinspre alte regimuri autoritare care se ridică pe scena lumii. Totodată, temerea mea este că nu amenințările externe sunt cele care ne vor crea marile probleme, ci tocmai vulnerabilitățile alimentate din interior. Sunt ferm convins ca îi putem face față lui Putin. Însă, sminteala progresist-marxist-ecologistă mă îngrijorează și mai tare.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS