M-am întâlnit astăzi în Republica Moldova cu Marin Ciobanu, Administrator Zona Economică Liberă Bălți și totodată Președinte al Asociației Patronale din Industria Prelucrătoare.
Vizita se înscrie într-un efort mai amplu de consolidare a legăturilor dintre Romania si Republica Moldova, ținând seama de contextul politic actual foarte favorabil. Semnalul dat de Maia Sandu privind orientarea către vest, lupta anticorupție, reforma profundă a statului reprezintă premisele unui nou început ce trebuie fructificat la maxim.
Politica este însă doar un aspect al problemei, întrucât voința exprimată la nivel de leadership trebuie dublată de actiuni concrete, de substantă. Nu există o formulă mai eficientă și pragmatică de a realiza dezideratele exprimate pe cele două maluri ale Prutului decât dezvoltarea legăturilor economice. În calitate de coordonator al problemelor legate de diaspora în cadrul ALDE am demarat un proiect de atragere de investiții în Zona liberă din Republica Moldova, adresat nu doar investitorilor din România, ci cât mai multor oameni de afaceri români care trăiesc în afara granițelor.
În numeroasele vizite de lucru realizate în comunitățile de români de pe cuprinsul Europei sau al Americii de Nord am întâlnit tot mai mult compatrioți care au reușit să dezvolte afaceri de succes în statele care i-au adoptat. Mulți dinte aceștia se gândesc cu nostalgie la țară și au arătat interes de a extinde business-urile lor „acasă”. O parte din aceste inițiative se pretează a fi crescute în paralel în România și Republica Moldova, fiind vorba despre doua economii emergente, în grade diferite, dar cu un extraordinar potențial de creștere.
La nivel politic in ultimii ani pe relația București-Chișinău au existat nenumarate animozități. Însă, nu trebuie să mai permitem ca oamenii de rând să cadă pradă fricțiunilor de la nivel politic. Sa nu uităm, România și Republica Moldova sunt două state, însă același popor.