Săptămâna trecută atrăgeam atentia că optimismul debordant pe care îl afișează guvernanții în privința aderarii la Schengen s-ar putea transforma într-o capcană foarte periculoasă. Din pacate, iarăși am avut dreptate. Zilele trecute, legislativul olandez a adoptat o rezoluție prin care recomandă guvernului să nu voteze pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen în reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din luna decembrie.
Așa cum atrăgeam atenția, ridicarea nivelului așteptărilor într-o sferă nerealistă de către clasa politică de la București a generat o reacție furibundă în rândul românilor. Pe bună dreptate!
Unde greșim? În primul rând, problemele pe care le ridică Olanda sunt de natură politică și nu tehnică, deși criteriile de aderare la spațiul de liberă circulație sunt chestiuni punctuale, tehnice. Așadar, guvernanții noștri încearcă să rezolve o problemă cu substrat politic, invocând criterii tehnice. Știm cu toții care sunt elementele de culise din această complicată „afacere”. Nu am văzut nicio delegație de la București să mearga in Parlamentul olandez și să încerce să convingă punctual decidenții de la Haga despre imperativul accederii României. Actualmente, coaliția de guvernare olandeză este formată din facțiuni cu interese aproape antagonice cărora inclusiv premierul Mark Rutte le-a căzut „prizonier”. Sunt lucruri care se cunosc la București, doar că am rămas încremeniți în diplomația de tip comunist în care dăm comunicate și așteptăm să ne rezolve „cei mari” problemele.
Trebuie să recunoaștem că aveam o fereastră de oportunitate. Criza din Ucraina a pus România în prim-planul eforturilor de gestionare a situației de la frontierele Uniunii. În același context, cancelarul german, Olaf Scholz, a făcut o declarație fără precedent: „România este îndreptățită să facă parte din Schengen”. Dacă și în aceste condiții favorabile România ratează obiectivul, mă tem că ne vom trezi cu un curent eurosceptic de amploare în România. Aici este culpa polticienilor care au desfăcut șampania prea devreme. Deja se luptau la TV să-și aroge meritele, când de fapt, Olanda nu pare sa aibă nici măcar la nivel declarativ intenția să sprijine România.
Votul decisiv, va fi dat în Comisia JAI pe 8 decembrie. Suntem pe ultima turnantă, si sper că macar acum, în ceasul al 11-lea, va porni desantul diplomatic pentru a întoarce soarta rezultatului. Problema nu se va rezolva însă din confortul fotoliilor ministeriale. Trebuie o campanie diplomatică acerbă. Avem nevoie ca oamenii politici români să meargă acolo unde se tranșează decizia. Avem nevoie de sprijinul Parisului și Berlinului, iar cineva trebuie sa facă „pressing”. Românii nu vor mai putea metaboliza încă o umilință. Mizele sunt mari și deja exced proiectul Schengen.