Așa cum anticipam săptămână trecută, iată că Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Consiliul European, cel mai înalt for comunitar de decizie la nivel politic, format din șefii de state si de guverne ai statelor membre, a decis în unanimitate că cele două țări pot deveni parte a marii familii europene după ce vor fi îndeplinit obiectivele asumate.
Este realmente un moment istoric. Nu sunt cuvinte mari, întrucât asistăm la o schimbare de traiectorie dramatică a unor state ce au rămas 30 de ani prizoniere în purgatoriul postsovietic. Șansa la emancipare economică, socială și politică le-au fost îndelung subminate, însă momentul descătușării a venit. Sigur că nu va fi un drum ușor. Șigur că standardele pe care Uniunea Europeană le solicită celor ce doresc să adere la organizație nu sunt o simplă formalitate. Ca români, am trecut prin acest exercițiu la începutul anilor 2000 și stim foarte bine cât de dureroase pot fi reformele uneori. În ciuda sacrificiilor și dificultăților, beneficiile pe care le aduce apartenența la cel mai de succes proiect politic din istorie merită întregul efort.
Dincolo de simbolistică și legături istorice, România are un interes direct și pragmatic ca parcursul proeuropean al celor două state să devină un succes. Țara noastră are în primul rând interesul, ca după 15 ani de la aderare să predea ștafeta de stat granită al Uniunii. Astfel, ieșim din marginalitate și ne apropiem de centru. Pentru ca România să prospere are nevoie ca statele din jurul său să fie democrații cu economii puternice. De reuglă, cele mai importante și prolifice schimburi economice sunt cu vecinii. Pana acum, noi am importata din proximitate doar instabilitate. Este timpul ca această paradigmă să ia sfârșit, iar cele două state proaspăt plasate pe traiectoria europeană să devină la rândul lor surse se stabilitate și bunăstare.
România va pune umărul la această poveste de succes și va transforma o situație de criză într-o oportunitate de magnitudine istorică.
