Avram Gal, președintele PSD Câmpia Turzii, mesaj de Ziua NATO: „Transmit cu această ocazie un gând de mulțumire militarilor noștri, a căror prestație în cadrul NATO a devenit o adevărată carte de vizită pentru România”
România marchează astăzi, 2 aprilie, ziua NATO în România, respectiv 19 ani de la aderarea la cea mai importantă alianță politico-militară de pe mapamond. Este esențial să celebrăm acest eveniment, mai ales într-o perioadă de mari convulsii, în care războiul clasic este însoțit de războiul informațional. Propaganda de la răsărit este tot mai agresivă și încearcă inclusiv să convingă românii că neutralitatea este preferabilă apartenenței la forurile trans-atlantice.
Prin aderarea la NATO în anul 2004, țara noastră a dobândit cea mai robustă postură de securitate din întreaga sa istorie. Ne putem uita astăzi cum arată evoluția unor state care în anii 90 au îmbrățișat calea așa-zisei neutralități. Este vorba evident despre Ucraina și Republica Moldova. Două state a căror integritate teritorială, dar și dezvoltare au fost grav afectate din pricina slăbiciunii reprezentate de nehotărârea asumării parcursului Occidental. Sigur că un astfel de drum nu este simplu. Reformele sunt dureroase, iar lupta împotriva corupției a zdruncinat întreaga clasă politică.
Însă, sacrificiile au meritat pe deplin, și cred că diferențele se pot vedea astăzi cu ochiul liber, chiar dacă și România mai are mulți pași de făcut pe calea integrării europene și euro-atlantice. Se confundă adesea ideea de aderare cu cea de integrare. A deveni parte dintr-un club select, precum UE și NATO presupune totodată un drum lung de atingere a convergenței cu partenerii și aliații săi. Iar asta nu se realizează peste noapte. Dacă obiectivul generației precedente a fost aderarea la structurile occidentale, țelul nostru trebuie să fie integrarea deplină.
NATO a reprezentat în egală măsură anticamera aderării noastre la Uniunea Europeană. Prin dobândirea umbrelei de securitate aliate, România a devenit o țară sigură către care investițiile străine au început să vină necontenit. Asadar, dincolo de valențele securitare, Alianța Nord-Atlantică a avut un impact economic (indirect) major.
Noi, cei din Câmpia Turzii, suntem o comunitate privilegiată din acest punct de vedere. Nu doar că beneficiem de cupola de securitate a NATO, dar prin dezvoltarea Bazei Aeriene 71 „General Emanoil Ionescu” localitatea noastră s-a bucurat de o serie de avantaje economice. Modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii a ocupat începând cu 2020 primul loc în bugetul Forțelor Aeriene SUA, pentru investiții în Europa: 130 de milioane de dolari. Această facilitate militară a devenit un punct central al exercițiilor aeriene cu SUA și din cadrul NATO. Putem vorbi astăzi despre baza aeriană din Câmpia Turzii ca fiind un punct nodal pentru apărarea aeriană a flancului de sud-est al Alianței.
Transmit cu această ocazie un gând de mulțumire militarilor noștri, a căror prestație în cadrul NATO a devenit o adevărată carte de vizită pentru România. Și sper, totodată, ca țara noastră să-și atingă potențialul de dezvoltare acolo unde îi este locul: în rândul comunității Euro-Atlantice.