Avram Gal, președintele PSD Câmpia Truzii, vorbește despre problemele sistemului medical și nevoia stringentă de a aduce medicii înapoi acasă
Performanța sistemul de sănătate ar trebui să fie o prioritate pentru orice administrație. Există o prioritate a serviciilor publice pe care cei ce administrează o urbe trebuie să le gestioneze responsabil, iar sistemul medical se află chiar la baza acestor preocupări.
Priveam stupefiat zilele trecute la derularea anchetei de la Iași cu ramificații și în alte localități, prin care anumiți medici prelauau dispozitive medicale de la cadavre spre a fi montate unor oameni cu nevoie. Mai mult decât atât, în unele situații nevoia era creată artificial prin administrarea de medicamente care să genereze o falsă simptomatologie. Unii oameni și-au pierdut viața în sinistrul experiment. Este dificil de înțeles cum este posibil ca în România eruopeană a anului 2023 să aibă loc asemena grozăvii.
O posibilă explicație este legată de exodul cadrelor medicale de valoare. Fara a generaliza, trebuie să admitem că tot mai mulți oameni care își respectă meseria nu mai acceptă compromisul cu un sistem metastazat. Numeroși români sunt surprinși că atâtea nereguli se întâmplă după ce cadrelor medicale le-au crescut salariile la un nivel fără precedent, comparabil cu orice țară din UE.
Ceea ce nu se menționează este că o pondere covârșitoare a fondurilor ministerului Sănătății merg acum în salarii, în vreme ce baza materială a rămas deplorabilă. Spitale în paragină, cu dotări de secol XIX, cu instalații gata să provoace incendii, și multe altele.
Foarte mulți medici nu doresc sa lucreze în asemenea stabilimente, chiar dacă veniturile personale ar fi mulțumitoare. Am discutat cu medici care au plecat în Occident, nu pentru că-i nemulțumea salariul, ci pentru că nu-și puteau face meseria onest și în respect față de pacient. Nu vor sa facă o medicină improvizată, fără aparatură performantă și acces la scheme de tratament adecvate secolului în care trăim.
De aceea, m-am nagajat ca la Câmpia Turzii să demarăm un amplu proces de reabilitare și construcție a unităților medicale. Un act medical performant făra bază materială adecvată nu e posibil. Pentru că miza nu este doar condițiile decente, ci crearea contextului pentru ca medicii noștri să revină acasă. Foarte mulți își doresc asta, însă trebuie sa le oferim posibilitatea să-și facă meseria fără compromisuri.