Depunerea ofertelor la licitația pentru tronsonul Chețani – Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania se amână cu 10 zile, din cauză că „cineva a uitat să trimită clarificările”, a declarat miercuri Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor. Conform calendarului inițial, depunerea de oferte ar fi trebuit să aibă loc pe 15 septembrie.
„Se poate întâmpla ceva, nu neapărat din intenție, ci pentru că nu mai există competență acolo. Eu aveam un secretar de stat, Horațiu Cosma, care urmărea zilnic proiectele astea, am lucrat cu el și în 2016 în Guvernul tehnocrat, un om super-pasionat și respectat de toată industria, un tânăr, are sub 30 de ani, și care se asigura ca lucruri ca astea de astăzi – că uită cineva să trimită clarificările și că se mai amână 10 zile o depunere de oferte – nu se întâmplau. Acum Ministerul este într-o perioadă de tranziție, poate că unele din aceste sincope sunt justificabile, sper să nu afecteze proiectele prea tare”, a declarat Cătălin Drulă miercuri în cadrul unei emisiuni B1 TV.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat pe 20 iulie licitație pentru proiectarea și execuția lotului Chețani – Câmpia Turzii, după rezilierea contractului cu Straco. Valoarea totală estimată a contractului este cuprinsă între 383,44 milioane de lei și 450,75 milioane de lei.
Durata contractului relicitat de CNAIR este de 81 de luni și cuprinde: 3 luni perioada de proiectare, 18 luni perioada de execuție a lucrărilor și 60 de luni perioada de garanție a lucrărilor. Durata contractului de lucrări poate varia în funcție de perioada de garanție a lucrărilor ofertată de operatorul economic desemnat câștigător.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor era inițial 15 septembrie, conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). La momentul publicării acestui articol, licitația apare ca fiind suspendată.
În martie, CNAIR a anunțat a rezilierea contractul cu constructorul sectorului Cheţani-Câmpia Turzii, de pe Autostrada A3, deoarece, în ultimele cinci luni progresul fusese de un punct procentual. Reprezentanţii CNAIR precizau că după deschiderea traficului rutier pe Nodul Rutier Cheţani, în data de 18 septembrie 2020, „antreprenorul a redus considerabil ritmul de execuţie a lucrărilor.” Astfel, la data deschiderii traficului, progresul fizic era de 36,81%, iar în momentul rezilierii progresul fizic înregistrat era de 37,86%.
Contractul inițial pentru proiectarea și construcția celor 15,69 km ai lotului Chețani – Câmpia Turzii fusese atribuit constructorului român Straco în 2015 pentru suma de 279,74 milioane de lei, fără TVA. Ordinul de începere a fost emis în mai 2016.
sursa: economica.net