În urmă cu o săptămână TurdaNews anunța numele a cinci politicieni care apar într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda, care a fost finalizat în ceea ce privește cercetările penale și a fost trimis Judecătoriei Turda, cu încadrarea de abuz în serviciu (art. 297 CP)
Cei cinci inculpați sunt: Cristel Frînc, Petre Pop, Avram Gal, Ionel Isac Tudorache și Francisc Deak.
Parte vătămată în acest dosar apare SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA.
Conform sursei citate cei 5 sunt implicați în acest dosar, „vizează un prejudiciu de circa 150.000 de euro, după ce Parchetul a solicitat de câteva ori extinderea cercetărilor, în urma unei plângeri penale a fostului primar Ioan Hanga”.
Cristel Frînc a fost director la SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA.
Petre Pop a fost administrator public în Primăria Câmpia Turzii, în prezent fiind consilier județean, președinte al PSD Câmpia Turzii. Petre Pop a fost candidatul PSD la Primăria Câmpia Turzii, în anul 2016
Avram Gal a fost viceprimar la Primăria Câmpia Turzii, în prezent este consilier ministerial al Ministrului Apărării și președinte al ALDE Câmpia Turzii ;i ALDE Diaspora. Avram Gal a fost candidat la funcția de primar în 2016, însă din partea PPU-SL
Ionel Isac Tudorache a fost membru în Consiliul de Administrație al SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA. În prezent este consilier local din partea PSD și secretar al PSD Câmpia Turzii
Francisc Deak a fost angajat al SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA, fost consilier local din partea PPDD
Trimiterea în judecată a patru foști demnitari locali și a unui consilier în funcție este o premieră locală. Dosarul are legătură cu modul în care aceștia ar fi intervenit în administrarea Domeniului Public SA, compania cu capital public și cu unic acționar Municipiul Câmpia Turzii.
Descrierea faptelor, făcută în rechizitoriul procurorului aruncă o lumină și asupra modului în care se gestionează companiile publice într-un orășel de provincie.
Un martor, reprezentant în AGA declară că și-a dat seama că a revocat un Consiliu de Administrația abia în fața procurorului care i-a pus în față actele ce le semnase cu 3 ani în urmă . Un alt martor spune că s-a trezit numit în Consiliul de Administrație fără să fie întrebat. Dosarul are și puțin umor. Omul a fost salvat de complicațiile juridice deoarece nevasta i-a spus să-și vadă de treabă și să refuze nominalizarea.
Dosarul celor cinci foști demnitari locali arată modul în care politicul controlează activitățile economice ale companiilor publice locale: reprezentanți ai Consiliului Local care recunosc că acționează cu necunoașterea și nerespectarea legii și fără întelegerea deplină a consecințelor economice, sociale și juridice a acțiunilor lor.
Membrii AGA au fost remunerați cu 1000 de lei pe ședință. Legea spune că AGA se întrunește în ședință ordinară odată pe an. La Domeniul Public erau ședințe extraordinare în fiecare lună. După fiecare ședință ieșeau la o mâncare și o băutură cu directorul. Acum, majoritatea membrilor AGA mărturisesc că nu știau ce semnau la ședințele lunare.
Petre Pop, fost administrator public al Municipiului Câmpia Turzii spune că inculparea sa a constituit o surpriză în condițiile în care probele sunt neconcludente iar mărturiile false. Petre Pop spune că nu există un prejudiciu direct așadar se întreabă care e fapta penală? ”Ce treabă este între numirea lui Cristel Frânc ca director general și faptul că el ulterior și-a luat un avocat încălcând legea? Nici măcar nu am participat la ședințele invocate. Nu am prezentat membrilor AGA vreun document fals din partea Primăriei sau Consiliului Local. In ziua unei ședințe eram în altă partte, era o competiție de șah, în cealaltă zi în care a fost cealaltă ședință fusese vizita prințului Paul de România și am fost ocupat toată ziua”, explică Petre Pop. Acesta spune că va formula plângeri pentru mărturie mincinoasă și va folosi procedurile judiciare de camera preliminară pentru a demonta probele depuse la dosar.
Petre Pop mai crede că dosarul a fost fabricat politic. ”Mi se pare curios că soțul unei martore a primit teren în Parcul Industrial când soția dădea mărturii la Parchet”, mai spune Petre Pop.
Martorii- reprezentanții în AGA , spun că au acționat având încredere în cei cinci inculpați, reprezentanți ai autorității publice locale – Primărie și Consiliu Local.
Inculpații din dosar nu neagă falsul din documentele publice. Spun însă că nu au participat la săvârșirea infracțiunilor și aruncă responsabilitatea în spatele membrilor AGA. Inculpații susțin că declarațiile martorilor sunt contradictorii, neconcludente iar probele indirecte și deloc indubitabile. În apărarea formulată cei trimiși în judecată văd și o răzbunare politică a actualului primar Dorin Lojigan care ar vrea să scape de competitori la alegerile din 2020. Procurorii văd însă niște infracțiuni. Judecătorii vor decide validitatea acuzațiilor și a probelor din dosar.
Vara în care nimeni nu știe sigur ce-a făcut. Cum te poate salva nevasta de la necaz
Povestea acuzațiilor de abuz și instigarea la uz de fals începe în iulie 2015. Petre Pop (acuzat de instigarea la fals intelectual, art 47 Cod Penal) , Gal Avram (instigarea la uz de fals, art 47, CP), Isac Tudorel (instigare la fals intelectual), Deak Francisc ( două fapte de instigare la fals, una de fals material) și Frânc Cristel (acuzat de abuz în serviciu și instigare la fals intelectual) i-ar fi determinat pe Simina Șipoș, Ciurtin Angelica și Mihai Balint să falsifice procesul verbal al ședinței Adunării Generale a Acționarilor (AGA) de la Domeniul Public SA din data de 31 iulie 2015 precum și Hotărârea 4 a AGA din aceeași dată.
Procurorii spun că a fost alterat conținutul hotărârii cu mențiunea nereală că a existat o adresă prin care AGA a fost mandatată de către Consiliul Local Câmpia Turzii în vederea revocării Consiliului de Administrație și că a fost supusă la vot revocarea CA. Ulterior întocmirii Hotorării 5 a Adunării Generale a Acționarilor din 14 august și a procesului verbal Deak Francisc ar fi determinat-o pe Angelica Ciurtin să falsifice prin alterare procesul verbal. Se modifica componența Consiliului de Administrație și Pop David Silviu urma să fie înlocuit cu Podariu Horațiu.
Pop David Silviu fusese numit în Consiliul de Administrație fără să fie întrebat. A aflat despre numirea sa prin oraș, la o bere. Omul mărturisește că habar nu a avea ce înseamnă funcția în care a fost numit. S-a dus acasă, s-a consultat cu nevasta iar soția i-a recomandat să-și vadă de treabă. Pop David a refuzat numirea iar sfatul nevestei l-a scutit de complicații juridice ulterioare.
Procurorii mai constată că Isac Tudorel, Bîndean Melania și Horațiu Podariu ar fi falsificat procesul verbal al ședinței din 17 august și hotărârile 9 și 10 ale Consiliului de Administrație prin alterare afirmându-se în mod nereal că a avut loc o ședință a CA în care s-a aprobat cu unanimitate de voturi prelungirea mandatului directorului general Cristel Frânc. Procurorii spun că Deak Francisc a fost cel care l-a determinat pe Podariu Horațiu să semneze hotărârile. Frânc Cristel ca director general ar fi încheiat un contract de asistență juridică de 2000 de lei fără a avea acordul Consiliului Local.
Martorii spun c-au semnat ”pe încredere”
Declarațiile martorilor, reprezentați în AGA arată că aceștia ar fi semnat hotărâri tehnoredactate anterior. Mihai Balint le-a spus procurilor că a semnat fără să citească. A aflat că prin semnătura sa a fost demis un Consiliu de Administrație abia în 18 iulie 2018. De la ședința când a semnat fără să știe, trecuseră 3 veri.
Dacă procurorii nu se sesizau, împuternicitul Consiliului Local Câmpia Turzii nu ar fi realizat niciodată că a demis ilegal un Consiliu de Administrație .
Bîndean Melania, povestește că a fost contactată de către Tudorel Isac în vara anului 2015. Ar fi fost invitată să se deplaseze la Oficiul Registrul Comerțului să semneze o serie de înscrisuri. Atunci a aflat pe loc că e membră a Consiliului de Administrație de la Domeniul Public. Bândean și-a recunoscut semnăturile de pe Hotărârile 9 și 10 ale CA din 17 august 2015. Spune însă că nu a participat la nicio ședință a Consiliului de Administrație și declară că Tudorel Isac nu i-a spus că a prelungit cu semnătura sa mandatul lui Cristel Frânc. ”Am avut încredere în el”, spune martora despre Tudorel Isac. Horațiu Podariu declară și el în fața procurorilor că nu a participat la vreo ședință. Procurorii concluzionează că de vreme ce ambii reprezentanți mărturisesc că n-au participat la ședințe și vot nici la redactarea deciziilor, procesul verbal a fost fabricat de Tudorel Isac.
Sutele mii de lei ale familie Deak din afacerile cu companiile publice verificate de procurori
În rechizitoriul procurorilor un loc aparte îl ocupă Deak Francisc. Acesta a acționat ca funcțioar administrativ la SC Compania de Salubritate. În perioada în care a fost anagajat acolo două companii – DAA Grandtermopan srl și DAA Grandservice controlate de fiul său- au primit contracte de sute de mii de lei. Granservice srl a avut contracte de 122.213 lei iar Grandtermopan contracte de 96.789 lei.
Procurorii concluzionează că Deak Francisc avea un interes direct în numirea lui Frânc Cristel ca director general. Anterior prelungirii mandatului, Deak a fost anagajat ca șofer la Domeniul Public iar firmele fiului său au primit două contracte de 21.088 lei și 33.976 lei pentru amenajarea interioară și a sediului companiei. Contractele au fost semnate exclusiv de Cristel Frânc, fără a avea viza oficiului juridic și cea a controlului financiar preventiv. Ulterior înlocuirii lui Cristel Frânc nu au mai existat contracte între firmele familiei și Domeniul Public.
Ce spun inculpații
-
Dosarul este unul politic, de eliminare a concurenței electorale a primarului Dorin Lojigan
-
Declarațiile martorilor sunt contradictorii, incomplete și răuvoitoare
-
Martorii nu indică în clar alte probe sau documente
-
Nu există probe dincolo de dubiu
-
Matorii au săvârșit faptele și deși sunt persoane responsabile au fost scoase de sub urmărirea penală
-
Unii din inculpați afirmă că nu au participat la ședințele CA și nu poartă răspunderea legală cu privire la deciziile CA, nu există dovezi că ar fi tehnoredactat sau au impus hotărâri înainte de ședințe; declară că mărturiile sunt false
Inculparea sau punerea sub acuzare este acuzația formală îndreptată împotriva unei persoane despre care se consideră care a comis o infracțiune. Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, orice persoana inculpată este nevinovată.
(Horea Hudrea)