Pictura de icoane pe sticlă și sărbătorirea celor 15 ani de la inaugurarea Filialei Oprișani a Bibliotecii Municipale ”Teodor Murășanu” Turda
Atelierul de vacanţă organizat astăzi la Secţia pentru copii a Filialei Oprişani a Bibliotecii Municipale „Teodor Murăşanu” Turda au fost speciale pentru că am sărbătorit 15 ani de la inaugurarea Filialei Oprișani a Bibliotecii Municipale ”Teodor Murășanu” Turda. De aceea, astăzi la ateliere am pictat icoane pe sticlă. Îndrumați de Dana Deac, Gabriela Oseacă și Dana Pașca, copilașii, Bianca, Manuela, Adriana, Cristian, Medeea, Teodora, Patricia, Daria, Gyulia și Dasstan, au intrat pentru prima oară în universul popular al realizării acestui tip de pictură, icoana pe sticlă, prezent cu precădere în tradiția bisericească din Transilvania. Micii ucenici au luat cunoștință de universul icoanelor pe sticlă din România, cu specificul și particularitățile acestui gen de icoană, dar mai ales au fost bucuroși să realizeze ei personal o icoană, care să îi însoțească în rugăciunea zilnică.
Despre tehnica realizării icoanei pe sticlă, materialele care trebuie folosite, culorile și pașii concreți care trebuie respectați când se pictează o astfel de icoană le-a vorbit Dana Deac, membră în Asociația Artiștilor Plastici din județul Cluj, care a și pregătit desenul pentru fiecare participant la atelier, a explicat fiecare etapă în parte și a îndrumat copiii pe parcursul realizării icoanelor. A fost ales ca model de reprodus, izvodul, o veche icoană coptă cu Maica Domnului și pruncul Iisus. Copiii au trasat conturul, au pictat desenul, fețele, suprafețele mari, detaliile.
Izvodul, vopselele, sticla și rama, pensulele, au fost puse la dispoziția celor prezenți în mod gratuit de Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda, fiecare copilaș ducând apoi icoana acasă. Prin acest atelier, biblioteca și-a propus dezvoltarea îndemânării și a simțului estetic al copiilor, învățarea prin manifestare liberă, descoperirea resurselor și a potențialului artistic ale fiecărui copil, dezvoltarea creativității și imaginației (unii copii dorind să aducă mici modificări de nuanțe și culori), cultivarea dragostei pentru cultură și a respectului pentru artă, descoperirea și cultivarea tehnicilor de pictură după izvoade vechi. Asemenea pictorilor țărani de odinioară din Transilvania, prin simplitatea desenului și a culorilor, un copil își poate găsi propria cale de a comunica și a-L iubi pe Dumnezeu.
Atelierul a prilejuit, alături de acest meșteșug autentic, și discuții despre îngerii păzitori și rostirea rugăciunii ”Înger, îngerașul meu”, dar și despre recunoașterea greșelilor ca prim pas pentru repararea lor. Activitatea s-a încheiat cu, deja, tradiționalul ”moment dulce” oferit de Asociația ”Împreună pentru voi” și Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda.