Ateliere creative şi distractive de vacanţă. Vacanța în Păianjen şi bărcuţă în tehnica origami
Atelierele de vacanţă organizate astăzi la Secţia pentru copii a Filialei Oprişani a Bibliotecii Municipale „Teodor Murăşanu” Turda au fost dedicate azi tehnicii origami, arta japoneză de pliere a hârtiei. Adriana, Bianca, Medeea, Teodora, Manuela, Daria și Ana, îndrumate de bibliotecarele Gabriela Oseacă și Dana Pașca, au realizat un păianjen şi o bărcuţă din hârtie în tehnica origami.
Ca şi ţesător al pânzelui sale, păianjenul implică spiritul creativ şi este un simbol al Mamei, al puternicii energii feminine. În Egiptul antic, păianjenul era o întruchipare a Mamei Divine, Neith. În unele triburi indiene din America, păianjenul era considerat un simbol al creatorului lumii şi, prin extensie, unul al energiei creatoare feminine. În altele, personifica Bunica şi era învăţătorul precum şi protectorul înţelepciunii esoterice. Potrivit unei legende din folclorul islamic, Mohamed şi tovarăşul său, Abu Bakr, de-a lungul călătoriei lor de la Mecca la Medina, au fost urmăriţi de soldaţii Quray şi s-au decis să-şi caute refugiu în peştera de la Thawr. Allah a poruncit unui păianjen să ţeasă o pânză la intrarea în peşteră, aşa că soldaţii nu au mai intrat în ea, convinşi că Mohamed nu ar fi putut pătrunde în aceasta fără să rupă pânza. De atunci, musulmanii privesc păianjenul cu respect, uneori chiar ca o vietate sfântă.
O legendă asemănătoare este regăsită în tradiţia ebraică. David este urmărit de regele Saul şi îşi află adăpost într-o peşteră. Saul şi oamenii săi nu se mai deranjează să caute şi acolo întrucât, după lui intrarea lui Saul înăuntru, intrarea peşterii fusese învăluită într-o pânză de păianjen. Cea mai vestită legendă străveche ce explică originea păianjenului este cea grecească despre concursul de ţesut dintre zeiţa Athena şi Arachne, o muritoare descrisă câteodată ca şi o prinţesă. Această poveste provine din mitologia lidiană, dar este menţionată pe scurt de Vergiliu şi consacrată de Ovidiu în poemul „Metamorfozele.” De altfel, în limba greacă, Arachne are semnificaţia de „păianjen.”
“Eu sunt un păianjen mic
Nu mi-e frică de nimic
Hărnicuț, dar nu grăbit,
Opt picioare mă ajută
Să-mi țes pânza mea cea deasă
Pe afară și prin casă.” (Păianjenul, de Monica Oancea)