„Viața mea nu înseamnă nimic dacă o ţin pentru mine. Viața mea o dăruiesc țării, dar vreau să o dăruiesc frumoasă și încărcată de glorie. Nu mă voi întoarce decât biruitoare“.
Smaranda Brăescu, născută la 21 mai 1897 în satul Hănțești, comuna Buciumeni, județul Galați, a fost prima femeie parașutist cu brevet din România. La 5 iulie 1928 a executat primul salt cu parașuta, de la înălțimea de 600 de metri.
La 2 octombrie 1931 a câștigat titlul european la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 6.000 de metri, depășind recordul anterior, de 5.384 metri, și obține, în acest mod, și recordul feminin la nivel mondial. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică – clasa Crucea de aur.
La 19 mai 1932 a devenit campioană mondială absolută la parașutism, în urma unui salt realizat de la înălțimea de 7.233 de metri, cu durata de 25 de minute, record omologat de aeroclubul din Washington.
În anul 1934 a urmat cursuri de pilotaj în SUA, devenind prima femeie din Europa brevetată ca pilot în SUA.
Supranumită Regina Înălțimilor, Smaranda Brăescu mai are în palmaresul aeronautic o serie de raiduri aeriene europene, participarea la numeroase mitinguri aeronautice interne și internaționale și, nu în ultimul rând, participarea ca voluntar în cel de-Al Doilea razboi mondial, ca pilot în Escadrila Albă – de avioane sanitare.