<
Actualitate

Asociația Teritorială a Refugiaților și Persecutaților etnic din Câmpia Turzii- pelerinaj în Maramureș  

În perioada 17-19 Mai 2022 membrii Asociației Teritoriale a Refugiaților și Persecutaților etnic din Câmpia-Turzii, împreună cu simpatizanții acesteia, au participat la o excursie-pelerinaj în Maramureș.

Pentru început ne oprim la Mănăstirea Rohia unde ne închinăm în locașele de cult, apoi admirăm noile construcții ridicate în ultimii ani. Ne îndreptam apoi spre biblioteca Mănăstirii care cuprinde 30.000 de exemplare, printre care și 22 volume ale lui Nicolae Stanhardt. În imediata apropiere, vizităm chilia acestuia unde și-a petrecut ultimii ani de viața, apoi mergem la mormântul filozofului și scriitorului închinându-i un pios omagiu.

Nicolae Stanhardt, născut evreu și trăind mulți ani așa, s-a convertit la ortodoxism în închisorile comuniste unde a întâlnit câțiva preoți și sub îndrumarea acestora a îmbrățișat religia noastră ortodoxă, slujind-o până la moarte.

Situată într-un peisaj cu multă verdeață, Mănăstirea Rohia ne-a lăsat o deosebită impresie, plecând de acolo cu convingerea că o să revenim cu drag. După o noapte petrecută la hotel în stațiunea Ocna-Sugatag plecăm, a doua zi, La Sighetul Marmației unde facem cunoștință cu orașul și ca obiectiv principal vizităm “ Memorialul “ o veche închisoare de pe vremea Imperiului-Austro-Ungar. Aici au fost încarcerați după al doilea Război Mondial sute de membrii ai partidelor istorice, dezidenți și luptători împotriva comunismului, miniștrii, preoți, ofițeri superiori, politicieni de marcă, unii dintre ei sfârșind în închisoare în condiții greu de imaginat, înmormântați în gropi comune fără a avea o cruce la căpătâi sau nume de identificare.

Ne îndreptam apoi spre Săpânța unde ne oprim, pentru început la Mănăstirea Peri, unde întâlnim cea mai înaltă biserică de lemn din Europa, care cu cei aproape 80 m străjuiește locul care mai cuprinde chilii și biserici.

Nu puteam părăsi Săpânța, fără a vizita, bineînțeles, Cimitirul Vesel, ctitorit de meșterul popular Stan Patraș, lolcalnic, care își doarme somnul de veci chiar aici. În ziua a treia, în drum spre casă, ne oprim la Mănăstirea Bârsana, poate cea mai frumoasă din regiune. Aici admirăm un întreg complex de biserici construite în totalitate din lemn în stil maramureșan și asistăm la o slujbă.

Plecăm apoi pe Iza în sus și ajungem la Moisei unde vizităm grupul Statuar realizat de sculptorul Vaida Gheza și Casa Muzeu, unde în August, în anul 1944 au fost executați de către hortiști un număr de 29 români ardeleni, supraviețuind doar unul, care a și relatat apoi măcelul la care au fost supuși.

Trecem prin orașul Borșa și ne oprim în stațiunea turistică cu același nume. Ne urcăm în telescaun, ajungem pe un platou înalt, de unde coborâm la Cascada Cailor din munții Rodnei considerată una din cele mai lungi din continent, de o frumusețe tulburătoare.

Pentru a rezuma frumusețea ei este suficient să relatăm spusele uneia dintre vizitatoarele noastre:

“Dacă nu veneam aici să văd această minune a naturii aș fi regretat toată viața!“

În sfârșit, părăsim Maramureșul urcând Dealul Ștefăniței și prin Trecătoarea Șetref, ajungem în Județul Bistrița-Năsăud iar prin Salva, Dej și Turda , acasă la Câmpia-Turzii, multumiți de cele ce ne-a fost dat să vedem. Secretarul Asociației MERA EUGEN.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS