Cazul bebelușului de la Turda care în luna septembrie era să moară în urma unei erori medicale s-a lăsat cu sancțiuni la Spitalul Municipal Turda.
Cazul a fost mediatizat după ce mama bebelușului a făcut apel la presă. Aceasta a declarat că medicii i-ar fi dat bebelușului o injecție cu adrenalină, deși trebuia folosită metoda cu aerosoli.
O asistentă de la Spitalul Municipal din Turda i-a injectat adrenalină direct în venă bebelușului după ce a înțeles greșit indicațiile medicilor.
După ce mama bebelușului a ajuns cu el la spital, cel mic a fost diagnosticat cu bronșiolită, o infecție virală care inflamează căile respiratorii. Medicul care a preluat cazul a recomandat să i se facă aerosoli cu adrenalină. Pentru administrare a fost desemnată o asistentă medicală cu vechime în unitatea spitalicească. Asistenta, însă, i-a injectat micuțului adrenalină direct în venă, a relatat presa națională.
Nou născutul a început imediat să se simtă rău şi doar intervenţia rapidă a medicilor i-a salvat viaţa. După ce a fost stabilizat, sugarul a fost transferat la Spitalul de Pediatrie din Cluj-Napoca.
Conducerea spitalului a recunoscut greșeala și a decis să o demită pe angajata care putea produce o tragedie.
În ultima ședință de Consiliu Local Turda, Ovidiu Stănilă, directorul Spitalului Municipal din Turda a declarat că asistenta vinovată de eroarea medicală a fost demisă.
Ovidiu Stănilă: „Despre incidentul petrecut pe secția de Pediatrie unde o doamnă asistentă medicală care a administrat unui bebeluș de două luni niște substanțe care nu trebuiau să se întâmple din punct de vedere al căii de administrare. Având în vedere că doamna asistentă era la a doua abatere am considerat că trebuie să-i desfacem contractul de muncă. Doamna asistent medical, în momentul de față, nu mai este colega noastră. Totuși, aceasta nu a fost singura măsură pe care am luat-o, prin urmare, întregul personal medical a trecut și încă trece prin cursul de comunicare și prin reprelucarea tuturor protocoalelor și procedurilor în ceea ce privește administrarea tratamentului la toate categoriile de pacienți”
Deocamdată, familia nu a depus plângere și nici nu a sesizat Colegiul Medicilor.
Adrenalina, în special în dozele administrate copiilor, are indicații precise de utilizare. Șocul asupra organismului, mai ales atunci când este administrată intravenos, poate produce, în anumite situații, chiar și infarct miocardic.