Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, este hotărât să ducă Turda la alt nivel, profitând și de faptul că Turda are cel mai vizitat punct turistic din România, Salina Turda, dar și d.p.d.v. al dezvoltării municipiului, mai multe firme multinaționale investind sume mari. Salanță a participat la o dezbatere organizata de Urbanize Hub care este o comunitate de experți care aduc idei și proiecte despre orașe inteligente şi dezvoltarea urbană durabilă.
“Clujul a trecut de perioada în perioada în care unora le-a plăcut să aibă băncuțe multicolore; acum am ajuns să vorbim despre calitatea vieții, care se caută acum. Respectiv calitatea spațiilor publice, a locuirii și a spațiului verde. Frumosul în arhitectură la Cluj poate să vină din concursurile de soluții, este un barometru care îți arată cam care este nivelul la care trebuie să ajungi, de aceea încurajez toate administrațiile locale să recurgă la asemenea competiții. Este cel mai performant mijloc de achiziție Este important nivelul de profesionalism cu care un asemenea concurs este organizat, atrag și calitatea temei, și calitatea juriului. La ultimul concurs de soluții derulat de CJ Cluj și de Ordinul Arhitecților din România am avut 44 de participanți: Mai mult de jumătate au venit din afara țării, din 13 state ale lumii, inclusiv din New York”, a subliniat Salanță, la dezbatere.
„La Turda nu există arhitect șef, acolo îndeplinesc eu acest rol, de navetist o dată pe săptămână, dar este un oraș renumită pentru salina sa, cu 600.000 de vizitatori pe an, dar acolo trebuie să se întreprindă ceva în privința tranziției turiștilor. Adică nu stau o jumătate de zi.
Se lucrează acolo la reabilitarea spațiului public, cu fonduri europene de 300 de milioane de euro, Turda va fi o mare surpriză în curând. Vocea oamenilor contează pentru că nu poate doar administrația să se ocupe de tot spațiul public. La Turda aceasta va amenaja spațiile dintre blocuri și le va da apoi în administrare, pe mâna proprietarilor. Vom ajunge să calculăm și noi distanțele în timp, pentru că acum de la Cluj-Napoca la Florești, care este la 7 km, faci mai mult timp decât la Turda, care se află la 23 km. Găsești în Turda monumente istorice de vânzare la 500 euro/mp, în condițiile în care în Cluj-Napoca sub 2.000 de euro nu ai ce să povestești. Trebuie să aducem și aceste municipii urbane la un nivel atractiv în pofida unor zone apropiate de reședința de județ, dar care nu îți oferă serviciile necesare, calitatea vieții. Există aceste orașe suport care se ridică pe polul de creștere Cluj-Napoca, dar pe care trebuie să le ridicăm. Nu poți să ai doar un vârf de lance și pe celelalte să le lași jos, ci să împarți atunci bunăstarea la nivelul județului”, a concluzionat Claudiu Salanță.