-interviu Lăcătuș Nicușor
Anul 2020 a fost unul greu, datorită acestui virus Sars-Cov 2 care a afectat întreaga omenire, întreg mapamondul. Datorită acestui virus nemilos, anul 2020 a adus moarte, boală, sărăcie, multă suferință, stres, șomaj și o mare prăbușire economică. Cu toții ne-am rugat să ne fie bine, să fim sănătoși și să scăpăm cât mai repede de această pandemie care ne-au tulburat viețile. În acest număr al săptămânalului Ziarul 21 vă prezentăm câteva opinii ale cetățenilor din diferite categorii socio-profesionale. Le mulțumim pe această cale, de a ne răspunde la aceste întrebări:
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Dumitru Mariana, asistent medical coordonator Ambulanță Câmpia Turzii:
A fost un an mai greu, poate cel mai greu din cei 40 de ani și câteva luni de când practic meseria de asistent medical în serviciul de Ambulanță. În primul rând ne-am confruntat cu această pandemie, boala de care nu știam mare lucru dar căreia trebuia să îi facem față. Practic ne luptam cu un ,,inamic necunoscut”. A fost greu până ne-am obișnuit cu echipamente, dezinfectări, nebulizări care chiar dacă le făceam acum erau foarte dese. Am privit la început cu teamă dar și cu responsabilitate. Știam doar un lucru…trebuie să luptăm pentru pacient dar în același timp să ne protejăm și noi. În al doilea rând în ultimele două luni ne-am confruntat cu nemilosul virus care nu a iertat jumătate din efectivul personalului. A fost o perioadă extrem de grea, am lucrat doar jumătate din asistenți, restul fiind bolnavi sau contacți direcți. Epuizare fizică, dar nu am lăsat armele jos și am luptat până la capăt. A fost un final de an foarte greu, cazuri multe, personal puțin, dar zic că am reușit să ne facem datoria atât cât am putut. Cei la care nu am ajuns la timp să nu fie supărați pentru că au fost motive obiective!
Anul 2021 sper să ne aducă colegii sănătoși la muncă, să nu mai apară noi îmbolnăviri, sperăm că și vaccinarea să fie una benefică, să se reducă numărul cazurilor! Sperăm să fie un an mai bun iar mie personal să îmi aducă statutul de pensionar. Deci în acest an 2021 cu siguranță mă voi pensiona!
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Vlad Ana, educator:
Anul 2020 a fost un an urât, plin de stres, datorită pandemiei cu COVID 19, de asemenea am fost carantinați la locul de muncă timp de 3 săptămâni și nu mi-am văzut copiii, doar maxim de cinci ori și atunci cu frică. Un an urât.
Sper ca 2021, anul care vine, să ne aducă mai multă liniște!
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Ioana Racolța, antreprenor:
Anul 2020 a fost un an în care am avut timp să mă ocup de tot ceea ce e important pentru mine. Am avut timp să fiu recunoscătoare pentru toate lucrurile simple pe care le avem în viața aceasta și de care nu aveam timp înainte pentru că trăiam haotic și într-un stres fals. Am uitat să fim, ne aminteam doar să avem, 2020 ne-a amintit să FIM!
Nu am așteptări de la 2021. Am așteptări doar de la mine, să reușesc să îmi păstrez echilibrul și luciditatea pe care le-am dobândit în 2020 și să reușesc să termin de scris cartea pe care am început să o scriu în acest an. Vă doresc Sănătate, Fericire și Recunoștință!
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Pop Iuliana, contabil, artist plastic:
Anul 2020 a fost un an dificil și cu multe piedici din cauza acestei pandemii. Multe activități atât pe plan profesional, cât și cultural artistic nu au avut loc, s-a simțit o lipsă acută de comunicare și relaționare între oameni, iar aceaste lucruri au dus la scindări și la conflicte. Însă există și o parte bună a acestui an: aceea că oamenii au avut ocazia să se oprească puțin din tumultul vieții de zi cu zi și să mediteze mai profund asupra lucrurilor cu adevărat importante, au simțit cât e de greu să nu-i poți vedea și îmbrățișa pe cei dragi și mai rău, ca aceștia să fie bolnavi.
Pentru anul 2021 îmi doresc să avem parte de liniște sufletească, să simțim iubirea și compasiunea între semeni, săexiste mai multă aplecare spre artă și cultură pentru că ele ne pot modela frumos pe interior, spre credință în Dumnezeu pentru căde multe ori doar el ne poate salva, să învățăm lectia potrivitădin această pandemie, să ne înțelepțim și să fim mai buni și blânzi unii cu ceilalți pentru a-i putea educa constructiv pe copii și tinerii care pășesc în urma noastră. Urez tuturor un An Nou cu suflete deschise spre cer, spre gânduri bune și liniște, spre bucurii și sănătate!
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Mocean Gabriel, profesorde educație fizică și sport:
Pe plan personal, exceptând pandemia a fost un an bun. Pe plan sportiv nu a fost un an bun deoarece campionatul de fotbal a avut de suferit.
Pentru 2021 îmi doresc să se sfârșească pandemia, să înceapă campionatul de fotbal. Avem de gând să înființăm și o echipă de copii pentru a avea continuitate la juniori. În concediu mi-aș dori să vizitez Portugalia.
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Prahoveanu Floriana, pensionar:
Anul 2020, un an de cotitură cred, în „normalitatatea” pe care o știam! Cred că este începutul unei alte normalități, pe care, încă nu o știm, nu o putem înțelege! Dar va trebui să ne adaptăm, dacă vrem să supraviețuim! Este un cuvânt greu…supraviețuire…într-un secol al progresului! Dacă până acum acest termen te ducea cu gândul la miliardele de suflete care trăiesc în sărăcie, acum simți că întreaga umanitate este amenințată! Cu intenție, natural…nu cred că vom ști, cu adevarat, vreodată! Am sperat că acest an va însemna și o întoarcere la compasiune, la grija pentru celălalt, dar cred că s-a instaurat teama! Teama care macină si izolează și dă depresie! S-a instalat incertitudinea pentru locul de muncă, pentru sursele de existență, pentru educație, și asta crează falii sociale și mai mari! Pentru mine, anul acesta a însemnat, în primul rând, o întoarcere spre sine, un moment de bilanț, de înțelegere mai bună, cine sunt, ce doresc, ce pot, încă, face! Dar asta și pentru că, sunt la vârsta în care simt că devin mai mult observator!
Ce aștept pentru noul an? Ce vrea toată lumea! Sănătate! Și putere pentru tot ce ne asteaptă! Și oameni dragi în preajmă! Și zâmbet! Și oameni buni! ȘI… SPERANȚĂ!
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Amalia Chiper Iurian – interpret de muzică populară, realizator emisiuni folclor, dr.ing. în protecția mediului:
Pentru mine anul 2020 a fost destul de surprinzător, cu momente dificile dar și cu momente de împlinire maximă. Evident, cu toții am simțit și am trăit părțile negative ale pandemiei, însă pentru mine, concluzionând în două cuvinte, a fost un an foarte bun!!! A fost un an din care ieșim cu muuuulte lecții învățate (pentru cine a deschis ochii și a înțeles cum stau lucrurile). Cred că această pandemie ne-a învățat să prețuim cel mai de preț dar: sănătatea. Pe plan profesional trebuie să recunosc că mă bucură enorm și mă onorează proiectul ce îl am în derulare cu televiziunea AgroTV, unde realizez emisiunile de folclor „Pe la noi, duminica” și „Cântec românesc”. Pe parte personală, trec prin cele mai fericite momente ale vieții mele datorită sarcinii, datorită băiețelului pe care îl aștept. Este cea mai mare realizare!!!
Pentru anul 2021 îmi doresc ca acest copilaș să se nască sănătos, să ne putem bucura de momentele unice de a fi părinți! Să ne ajute Bunul Dumnezeu să trecem cu toții peste clipele de cumpănă impregnate de anul 2020, sper să fie totul bine pentru semenii noștri. Bine ar fi să revenim la normal, să ne bucurăm din nou de libertatea ce o aveam înainte și pe care poate nu am apreciat-o suficient. Îmi lipsește și îmi doresc de asemenea apropierea de publicul meu drag, scena, evenimentele…Am și câteva proiecte noi pe parte muzicală dar am să vi le dezvălui la momentul potrivit.
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Lăcătuș Simona, 19 ani, studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universitatea ”Babeș Bolyai”, Cluj :
Anul 2020 a fost un an cu multe lucruri bune și realizări dar și cu momente grele pentru noi toți. 2020 a fost anul schimbărilor și al adaptabilității.
De la anul 2021 aștept depășirea pandemiei, reîntoarcerea la normalitate, vremuri mai bune și mai fericite.
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Cristea Cristina, pensionar:
Anul 2020 a fost un an greu, cu multă tristețe, cu știri rele, cu boală pentru mulți din prietenii mei, care implicit m-a afectat și pe mine, cu dezamăgiri… Pentru o persoană sociabilă ca mine anul ăsta mi-a năruit unele planuri, dar mai ales m-am simțit mai saracă pentru că mi-au fost reduse mult mesele, întâlnirile și călătoriile cu rudele și prietenii mei dragi. Dar, îi mulțumesc lui Dumnezeu că a avut grijă de mine și m-a păzit de boala grea…!
Anul 2021 mi-l doresc cu sănătate în primul rând pentru mine și toți cei dragi mie, cu pace în suflet, cu mai multăbunătate, fără stresul îmbolnăvirii și cu speranța că ne vom putea relua obiceiul îmbrățișărilor și al săruturilor la întâlnirea cu cei dragi, că vom reveni la o stare măcar apropiată de cea considerată de noi până acum normală! Să încercăm să învățăm din această „lecție” a anului 2020 pentru a prețui mult mai mult fiecare clipa petrecută împreună cu cei dragi, în 2021.
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Mazăre Alin, preot paroh la Biserica Ortodoxă nr. III Câmpia Turzii :
Un an cu responsabilități mari, dar și cu analize duhovnicești profunde. Responsabilități, gândindu-te că doar în comun ne ducem crucea mai ușor și cu analize duhovnicești, înțelegând că orice încercare poate fi o poartă spre cer, Dumnezeu fiind cel ce îl trece pe om prin foc pentru a-l întări, precum aurul prin topitoare se lămurește. Anul ce a trecut ne-a înălțat duhovnicește pe unii, dar pe alții i-a limitat pentru că gândesc strict la cele materiale. În plan duhovnicesc, barierele vieții, deschid porți spre cer, nu te opresc din drum. Spunea Mitropolitul Bartolomeu…că nu uita îndemnul mamei sale …,,decât să întingi în unt și să stai cu capul în pământ, mai bine întingi în sare și stai cu capul către soare”.
Să avem un an în care fiecare om să caute în plan spiritual Dreptatea și Generozitatea. Să ne raportăm toți la Dumnezeu și toate vor fi mai bune.
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Duca Teodora, profesor la Școala Gimnazială „Pavel Dan” Tritenii de Jos:
Profesional a fost un an cu multiple oportunități și provocări în care am învățat să îmi depășesc propriile limite, să ies din zona mea de confort. Ca pentru majoritatea profesorilor a fost un an în care a trebuit să mă redescopăr, să mă adaptez din mers învățării on-line, străină în mare parte până acum, conștientă fiind de nevoile elevilor de a progresa, de menirea mea de pedagog. Am constatat că elevii nu au nevoie doar de cunoștințe ci și de socializare, empatie și chiar iubire din partea dascălilor. Am învățat să am răbdare, compasiune, demnitate și respect, ce înseamnă prietenia adevărată, că masca e doar un lucru necesar sub care se poate ascunde o vorbă bună, un zâmbet sau dimpotrivă răutate și ipocrizie. Am învățat să prețuiesc mai mult pe cei dragi și cât de important e să ai în jurul tău oameni pozitivi, care să îți bucure sufletul.
Deși nu obișnuiesc să îmi fac planuri, fiind adepta îndemnului roman „Carpe diem!”, în noul an îmi doresc să revenim la normalitate, putere să continui proiectele începute, să am parte de experiențe care să îmi aducă bucurie și zâmbete.
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Huiber Alexandru, pensionar:
În 2020 mi-au lipsit și mie, ca la cei mai mulți, unii membri de familie. Nu mi-am putut întâlni fiica cea mare, nepotul, ginerele, fratele cu familia sa, verii și pe mulți dintre prietenii pe care obișnuiam să-i văd an de an. Asta a fost cel mai rău. Pe de altă parte, am fost norocoși să nu ne îmbolnăvim și să putem merge la serviciu, fără probleme.
Pentru 2021, vreau un singur lucru: NOROC. Noroc să nu ne îmbolnăvim, noroc să scăpăm de pandemie, noroc să ne vedem cu cei dragi, noroc să avem o viață mai ușoară.
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Simona Șandor, director Clubul Copiilor Câmpia Turzii:
Din păcate anul 2020 mi-a adus durere, căci am simțit un mare gol în suflet. Sunt la catedră de peste 30 de ani, înconjurată zilnic de copii, de chipurile lor senine, de râsetele lor molipsitoare, din care îmi alimentam, ca dintr-un izvor, energia, motivația, tinerețea firii. Fără interacțiunea cu aceste reale comori, copiii, m-am simțit incompletă, ca o fântână fără apă. Online-ul, deși confortabil, a fost și este o formă de relaționare săracă, seacă, rece și, prin urmare, incapabilă să suplinească munca fizică la catedră.
În anul care tocmai a început, 2021, îmi doresc relaționare directă, față-în-față cu cât mai mulți copii și adolescenți, vreau să mă pun în slujba lor, învățându-i așa cum știu eu s-o fac mai bine. Vreau cât mai multe acțiuni de amploare și proiecte educaționale, vreau să pun în valoare cât mai mulți copii și tineri talentați. Vreau râsete și veselie cât cuprinde, fără vreo urmă de tristețe în jurul meu! Copiii sunt tinerețea mea. Fără ei, nu aș fi.
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Belea Andra, elevă la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Turda:
Pentru mine, anul 2020 a fost un an haotic. Pandemia a fost extrem de stresantă, iar carantina m-a făcut să mă simt oarecum singură. Anul acesta mi-am dat seama cât de important e să ai o rutină și să interacționezi cu oameni din jurul tău, iar singura așteptare pe care o am de la 2021 este să îmi revină viața cât de cât la normal.
La început de an, nu îmi mai setez rezoluții grandioase, ci îmi propun să revin, încet încet, la lucrurile mici care îmi făceau viața mai frumoasă și pe care nu le-am apreciat tot timpul.
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Sărmășan Mihai, nevăzător:
Anul 2020 a fost un an greu de încercare pentru omenire. Ce planuri poate avea un Nevăzător? Mi-am dorit să-mi ajut mai mult semenii (nevăzători), să călătoresc cu familia și să fac voluntariat mai mult, în cele 3 penitenciare din zona. Dar virusul care a venit peste întreaga lume, a dat toate planurile mele peste cap. Din tot ce mi-am propus, am putut doar, să ma pun la dispoziția nevăzătorilor, ajutându-i cu diferite voci și programe pentru dispozitivele pe care le folosesc. În tot acest timp de stat în casă, am înțeles că trebuie să fiu în mai aproape de cei care au nevoie de ajutor, sa fii mai bun, înțelegător și prietenos.
În anul 2021 îmi doresc să se termine această pandemie, să fim sănătoși, să pot realiza ce nu am reușit anul trecut, să fiu mai aproape de prieteni, colaboratori, și de cei care au nevoie într-un fel sau altul de ajutorul meu. Dumnezeu să binecuvânteze Câmpia Turzii, iar la sfârșit de an să ne punem bucura de realizările propuse.
Rep.: Cum a fost pentru dvs. anul 2020?
Rep.: Ce așteptări aveți de la anul 2021?
Rus Flavia, Facultatea de Istorie și Filosofie-Arhelogie, din cadrul Universitatea ”Babeș Bolyai”, Cluj:
Anul 2020 a însemnat pentru mine un an plin de provocări, marcat de greutăți datorită pandemiei, dar și de momente frumoase. În ceea ce privește pandemia, niciodată n-am negat existența acestei boli, însă am privit-o, pentru multe luni, doar o simplă răceală. Totuși, boala a ajuns și-n familia mea, și din senin am fost lovită de realitatea cruntă, când unii dintre membrii familiei mele au ajuns în spital în stare critică. Dar momentul în care i-am văzut pe toți acasă, sănătoși, a reprezentat unul din cele mai frumoase momente din acest an. Alte momente frumoase din viața mea au fost logodna mea din plină pandemie, precum și experiența practicii pe un șantier arheologic la Potaissa, Turda, unde am ajuns să iubesc meseria de arheolog pe care am ales-o. În altă ordine de idei, am reușit să mă regăsesc și să încep să scriu după mulți ani în care luasem pauză de la creație.
Așteptările mele pentru anul 2021 sunt în special axate pe remedierea pandemiei. În acest an as vrea să putem reveni înapoi la viața de dinainte, să putem simți din nou căldura unei îmbrățișări și bucuria de a-i revedea pe cei dragi. Totodată, mi-aș dori să nu mai treacă nimeni prin durerea și disperarea pe care această boală a provocat-o atâtor oameni. Îmi doresc un an luminos și mult mai bun pentru toată lumea.