„Poezia este mijlocul prin care oamenii pot vorbi ceea ce gândesc. Prin intermediul ei, oamenii pot spune în public ceea ce este cunoscut numai în privat.” a.n.
Casa de Cultură din Turda are în fruntea instituției o femeie bine pregătită pe plan organizatoric, muncitoare și… pasionată de poezie. Este de notorietate faptul că actuala directoare a Casei de Cultură Turda este la origini, profesoară de limba română. În anii petrecuți la catedră, Ana Sevan era recunoscută pentru pasiunea și dragostea față de poezie, Mihai Eminescu fiind unul dintre poeții preferați.
Totuși, am vrut să aflăm direct de la sursă ceea ce reprezintă poezia pentru Ana Sevan.
Iar Ana Sevan ne-a răspuns într-un mod specific: „Poezia e o confesiune publică, e șansa de a cuprinde un întreg univers în câteva versuri, e un mod de a anihila asprimile imediatului. Pentru mine poezia e salvatoare, e catedrala mea de sens și armonie. E locul unde omul modern își poate odihni sufletul, unde se poate elibera de zgura realității și se poate vedea ca într-o oglindă.”
Ținând cont de faptul că astăzi, 15 ianuarie, sărbătorim 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Ana Sevan a completat rostul poeziei:
„Eminescu poate fi un excelent ghid pentru păstrarea valorilor morale, pentru apărarea convingerilor. E o înaltă și vibrantă lecție de iubire a românismului. Într-o bibliotecă a tuturor națiunilor, prezența unui singur volum de Eminescu m-ar face să pășesc cu „sentimentul românesc al ființei” a completat directoarea Casei de Cultură Turda, Ana Sevan, în exclusivitate pentru Ziarul 21