Autoritățile iau în calcul creșterea valorii punctului de amendă direct proporțional cu salariul minim existent la această oră în România. Asta înseamnă că punctul de amendă ar putea crește, de la 145 de lei, la cât este înghețat momentan, până la 330 de lei, începând de anul viitor.
De exemplu, dacă sunteţi prinşi în trafic fără centura de siguranţă, veţi fi sancţionaţi cu 3 puncte de amendă şi dacă în prezent valoarea acesteia este de 435 de lei, de la anul s-ar putea să fie 990 de lei.Pentru vorbitul la volan, am putea plăti 2.600 de lei, iar pentru contravenţiile din clasa 5 – pedepsite cu 100 de puncte de amendă – șoferii ar putea plăti 33.000 de lei.
În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.
- clasa I: 2/3 puncte-amendă;
- clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
- clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
- clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
- clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
Totuși, Ministerul de Interne ar putea propune și modificarea formulei de calcul. Procentul să fie de 5 al sută în loc de 10 la sută din salariul minim, punctul de amendă crescând doar până la 165 de lei în această situație, informează dcnews.ro