O familie de agricultori căreia i-a fost expropriată anul trecut o suprafață de teren de circa 2 hectare în comuna Luna din județul Cluj pentru extinderea și dezvoltarea bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii și care a dat în judecată Ministerul Apărării Naționale (MApN) nemulțumită de cuantumul despăgubirilor primite a reclamat la Curtea Constituțională mai multe prevederi ale Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică legate de modalitatea de stabilire a compensațiilor pentru proprietarii expropriați, scrie Profit.ro
MApN a expropriat anul trecut circa 370 de hectare de terenuri proprietate privată în comuna Luna, aparținând unui număr de 1.326 de persoane fizice, pentru proiectul „Realizare infrastructură – zona operațională – în cazarma 1833 Câmpia Turzii”, investiție estimată la o valoare totală de aproape 1,7 miliarde lei. Legea nr. 255/2010 prevede procedură specială accelerată de expropriere, despăgubirile pentru proprietari fiind stabilite de către evaluatori autorizați ANEVAR angajați de expropriator. Însă mai mulți proprietari expropriați din zonă și-au exprimat nemulțumirea cu privire la cuantumul acestor despăgubiri, stabilite la doar 0,32 lei/mp (3.200 lei/hectar), în condițiile în care prețul în zonă ar ajunge și la 40.000 lei/hectar.
Nemulțumirile s-au soldat și cu o întrebare adresată pe această temă în Parlament, răspunsul MApN fiind că, la stabilirea despăgubirilor, expertul desemnat de minister a ținut cont de expertizele folosite de camerele notarilor publici și că efectuarea unor noi evaluări ale terenurilor nu ar fi posibilă decât dacă s-ar modifica legea. Exproprierile efectuate de MApN în comuna Luna pentru extinderea bazei aeriene Câmpia Turzii au dus la intentarea mai multor acțiuni în justiție, aflate pe rolul Tribunalului Cluj, de către proprietari nemulțumiți de despăgubiri. Printre reclamanți se numără și asociați și administratori ai unei firme care cultivă gazon în zonă, precum și subsidiara românească a unei companii germane de producție agricolă bio, Bioland Agrar GmbH, care în 2017 a arendat circa 1.200 de hectare de teren arabil în România. Într-unul dintre procese, intentat de o familie căreia i s-au expropriat circa 2 hectare de teren, instanța a dispus recent sesizarea Curții Constituționale, la cererea reclamanților.
Citește întreaga știre AICI