<
Actualitate

Agresivitatea în trafic

Dragi cititori, în acest articol vreau să abordez un subiect sensibil, comportamentul agresiv. Agresivitatea în sensul ei este unul nociv și îmbracă mai multe forme, agresivitatea la volan sau în trafic, agresivitatea din mass-media, agresivitatea pe rețelele de socializare dar și alte forme de agresivitate. Agresivitatea o întâlnim sub mai multe forme, dar cea mai vizibilă este agresivitatea la volan sau mai bine zis agresivitatea în trafic.

Câți dintre noi nu am întâlnit sau nu am văzut manifestări agresivie la voan sau mai bine zis agresivitatea în trafic. În câte situații nu am întâlnit conducători auto care se șicanează în trafic, alți claxonează excesiv, s-au chiar aducând injurii celorlalți participanți din trafic, uneori această agresivitate verbală transformându-se în violență. De ce oare acest comportament? De ce acest comportament, câți dintre dumneavoastră ați fost martor sau victime a unei astfel de agresiuni?

Hai să vedem ce declară doctorul în psihologie Mihaela Rus.

“Din punct de vedere al vârstei, am observat o frecvenţă mai mare, atunci când vine vorba de agresivitate la volan, la tineri. Aceştia îşi gestionează mai greu comportamentul agresiv din cauza lipsei de experienţă rutieră şi a indicelui de maturitate rutieră scăzut şi au tendinţa de a răspunde agresiv în trafic. Persoanele mai în vârstă sunt mai defensive în trafic deoarece au acumulat experienţă rutieră suficientă astfel încât să îşi gestioneze mai bine emoţiile”.

De asemenea și tipul de maşină pe care o conducem reprezintă, în opinia expertului, un alt factor facilitator al comportamentului agresiv

”În acest întreg proces, practica a demonstrat că nu doar educaţia, cât mai ales propria raportare la maşina pe care o conduce poate genera un comportament agresiv. Acest lucru poate crea cogniţii disfuncţionale în raportarea şoferilor la trafic, deoarece simplul considerent că au o maşină puternică, masivă, le crează un sentiment de siguranţă şi nu iau în calcul siguranţa celorlalţi participanţi la trafic”, declară preşedintele Asociaţiei PsihoTrafiQ. (sursă Eva, eși tu).

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS