Consiliul județean (CJ) Cluj a depus la Agenția pentru protecția mediului (APM) strategia de dezvoltare teritorială a județului. Documentul poate fi consultat atât în format fizic, la sediul celor două instituții, cât și electronic, la adresa www.patjcluj.ro. Următorul pas este dezbaterea publică.
Viziunea Băncii Mondiale pentru județul Cluj include o serie de investiții atât importante, cât și piperate la preț. Unele apar deja în diverse strategii, altele sunt noutăți.
Iată câteva exemple, apărute în urma dezbaterilor publice care au avut loc la începutul anului 2019:
municipiu nou în zona Jucu
aeroport cargo la Câmpia Turzii
legătură rutieră Răscruci – Borșa – Vultureni – Mihăiești, conectată la autostrada spre Ungaria
transport școlar județean o nouă clincă de obstetrică – ginecologie, în locul Stanca sau în altă parte a orașului transformarea localităților din zona metropolitană în orașe.
Alin Tișe: „Este o etapă importantă în definitivarea noii strategii”
Potrivit CJ Cluj, obținerea avizului de mediu este necesară din perspectiva evaluării impactului pe care îl pot avea asupra mediului investițiile prevăzute în noul Plan de amenajare a teritoriului județului (PATJ) Cluj. Astfel, principalul obiectiv urmărit este de a evita afectarea, în sens negativ, a ariilor naturale protejate din județ.
„Obținerea acestui aviz este o etapă importantă în definitivarea noii strategii de dezvoltare durabilă a județului. Ulterior, după completări și parcurgerea etapei de consultare publică, versiunea finală a strategiei va fi supusă aprobării plenului forului administrativ județean”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliul Județean Cluj.
Au lucrat specialiști ai Băncii Mondiale
Strategia de dezvoltare teritorială a județului este parte componentă a PATJ Cluj, document care conține principalele obiective pe care județul urmărește să le îndeplinească în perspectiva anului 2030.
Fiind elaborat de specialiști ai Băncii Mondiale, în baza acordului de asistență tehnică încheiat de Consiliul Județean Cluj în anul 2019, noul PATJ reflectă actualele direcții și priorități de dezvoltare a județului.