Câteva sute de foști parlamentari vor să își recupereze în instanță pensiile speciale. Printre aceștia se numără foști premieri, miniștri, dar și importanți lideri politici. Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleșcanu sau Vasile Blaga sunt doar câteva exemple, scrie digi24
Deja, unele procese înaintate de foștii parlamentari au fost declinate de Tribunale către Curțile de Apel. Este cazul lui Petre Daea, care a contestat alături de alți trei foști parlamentari eliminarea pensiilor speciale și a cerut la Tribunalul Mehedinți anularea ordinelor de încetare a plății indemnizației pentru limita de vârstă și repunerea în plată a acesteia. Tribunalul Mehedinți a declinat, joi, soluționarea cauzei către Curtea de Apel Craiova.
Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut.
Potrivit ultimei declarații de avere, depusă anul trecut, Oprea primea 115.824 de lei drept pensie specială pentru cele trei mandate de parlamentar, la care se adăuga și pensia militară de 96.420 de lei pe an.
Parlamentul a decis pe 17 februarie eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost adoptată cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, iar cei 30 de parlamentari ai UDMR, prezenți în sală, nu au votat.
Ulterior, Asociația Foștilor Parlamentari i-a cerut Avocatului Poporului, printr-o petiției, să conteste la Curtea Constituțională legea, însă Renate Weber a spus că nu a identificat „niciun motiv de neconstituționalitate”.
Statistică. România avea 5,1 milioane de pensionari în 2020, cu o pensie medie de 1.500 de lei
Numărul mediu de pensionari înregistrat în România la nivelul anului 2020 a fost de 5,128 milioane de persoane. Pensia medie lunară a fost de 1.500 de lei, în creştere cu 16,1%, de la an la an, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Pe de altă parte, ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că în România există 9.500 de persoane care încasează o pensie specială medie de 9.600 de lei.
„În România sunt 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existând o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90 000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani. Discuția despre echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii – obiective pe care mi le-am asumat – trebuie așadar în mod obligatoriu să includă o soluție pentru echilibrarea pensiilor de serviciu, a scris Turcan pe Facebook.