Adrian Mischian: Despre focalizarea politicii românești!
Am gândit această postare în urma unei emisiuni de analiză politică pe care am vizionat-o, la care a fost invitat profesorul Pieleanu, directorul Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde. Subiectul abordat de domnia sa era focalizarea întregii politici românești în jurul alianței PSD-PNL.
Subscriu la cele spuse de profesorul Pieleanu și cred că alința PSD-PNL va încerca tot ce îi stă în putință pentru a avea majoritate politică și după dezastruoasa guvernare din prezentul mandat politic. ”Instrumentul” la care va apela, va fi focalizarea viitoarelor campanii electorale în jurul candidaților PSD-PNL. Vor propune inclusiv candidați comuni în localitățile în care nu stau bine cele două partide și vor coopta primari în funcție de la alte partide.
Pe ce se bazează alianța PSD-PNL? În cele ce urmează.
La nivel de țară, PSD+PNL, dintr-un total de 2907 primari, 2594 de primari sunt din PSD și PNL. Iar dacă mai adăugăm și pe cei 199 de primar de la UDMR, înseamnă că 96% dintre administrațiile locale sunt sub tutela alianței toxice PNL-PSD-UDMR.
Și la nivel local lucrurile stau la fel. În județul Cluj, cu un total de 81 de UAT-uri, dominația PDL + PSD este uriașă – 62 de primari din totalul de 81 și dacă mai adaugăm și aleșii UDMR, 85% din UAT-urile Clujului sunt conduse și aici de alianța toxică PNL-PSD-UDMR.
Ca să nu mai vorbim de Câmpia Turzii, unde alianța PNL-PSD are dominația totală: primar, viceprimar, consiliu local în totalitate (adăugăm aici și ALDE care este partidul noului lider PSD).
În Câmpia Turzii, această focalizare a politicii în jurul PNL – PSD, este mai mult decât evidentă, odată cu preluarea PSD-ului local de către noul lider, care este și liderul de facto ALDE. Nu o sa mă refer la liderii locali PNL – PSD ca persoane, sunt lideri politici locali cu experiență în administrația locală, cu cariere politice îndelungate.
În schimb o să mă refer la consecințele focalizării politicii în Câmpia Turzii, în jurul alianței PSD-PNL. Ce va urma în anul electoral 2024, cel mai probabil nimic nou, totul ca acum 4 ani, se va mima o campanie electorală ”agresivă” între PNL și PSD, în care o parte își va prezenta ”realizările”, cealaltă parte va trâmbița ”nerealizările” primarului în funcție.
După campanie, va urma împăcarea, cu împărțirea avantajelor ce decurg. Motivez afirmațiile prin ceea ce se întâmplă în consiliul local din localitate, unde sporadic PSD-ul mai mimează o opoziție, iar de ALDE ce să mai zicem. Eu personal am auzit cand doi dintre cei trei consilieri locali lăudau prestația primarului din acest mandat, lauda find ceva de genul: ”niciun primar nu a avut atâtea realizări câte are primarul actual”. Și repet, acest lucru l-am auzit personal. Ce să mai vorbim de opoziție, ALDE va fi absorbit de PSD, puțin probabil să urmeze altceva. Astfel se crează premisele ca în continuare, viitorul partid unic PSD-PNL să ocupe în totalitate funcțiile importante din Câmpia Turzii.
Stă în puterea alegătorilor din Câmpia Turzii ca acest lucru să nu se întâmple. Se vorbește de crearea unui pol de dreapta USR-PMP-Forța Dreptei, care cu candidați bine selectați pe criterii profesionale, poate reprezenta o alternativă la viitorul partid unic PSD-PNL.
Este posibil ca pe lângă cele două candidaturi ale liderilor PSD-PNL, să apară și alte candidaturi, inclusiv ale unor persoane tinere care, în ciuda tinereții, au performat profesional. Un exemplu este cel al lui Ionuț Geană, un tânăr de 33 de ani din Câmpia Turzii, cu școlile făcute la timp și la o universitate de top din România, cu o afacere proprie prosperă, care și-a anunțat intenția de a candida pentru Primărie. Exemplul lui, poate fi urmat și de alți tineri.
Alianța toxică PNL – PSD am văzut unde a adus Romănia, mă refer la prețul facturilor de curent și gaz, la prețul combustibilului, la prețul alimentelor, la modul cum protejează ”pensionarii speciali” și putem continua cu exemplele. Acum vor să creeze partidul unic, să destructureze avântul altor partide – AUR, USR, PMP, Forța Dreptei. Românii au experiența partidului unic care a condus până la Revoluție. Măcar acel partid a dezvoltat industrial Romania, a construit locuințe, învățământul era obligatoriu și mult mai serios organizat. Ce fac reprezentanții partidului unic PSD-PNL, vând resursele naționale străinilor, promovează incompetența, au comportament slugarnic față de marile puteri.
Sper că românii să discearnă bine situația politică actuală și să nu fie de acord cu noul partid unic PSD-PNL.