Adoptarea recentă a Legii Interoperabilităţii, inițiată de PNL, în urma votului covârșitor dat în Camera Deputaților, ca for decizional, reprezintă o reformă fără precedent a livrării serviciilor publice în România, precum și un alt obiectiv atins din Planul Național de Redresare și Reziliență.
În contextul redimensionării digitalizării, concept promovat de PNL atât în Guvern, cât și în coaliția de guvernământ, actul normativ votat de Parlament constituie, cu adevărat, finalul birocrației și al dosarului cu șină în instituțiile publice din țară.
Legea privind schimbul de date între sisteme informatice şi crearea platformei naţionale de interoperabilitate are la bază principiul „o singură dată”.
Potrivit acestuia, românii nu mai trebuie să mai prezinte instituţiilor şi autorităţilor acte de stare civilă, documente care privesc bunurile pe care le deţin în proprietate, sau datele lor fiscale existente la ANAF, pentru a beneficia de serviciile publice pe care autoritățile statului sunt obligate să le ofere. Facilitățile definite prin legea menționată vor fi aplicabile și persoanelor juridice, nu doar celor fizice, astfel încât acestea nu vor mai mai fi nevoite să pună la dispoziţia instituţiilor publice copii ale certificatelor de înmatriculare sau ale certificatelor constatatoare, la fiecare interacţiune cu acestea.
Operaționalizarea platformei de interoperabilitate va permite ca toate informaţiile necesare să poată fi accesate în timp real de către funcţionarii publici. Simplificarea este atât de relevantă încât salariații statului vor avea doar de verificat identitatea solicitantului, fără ca petentul să mai prezinte alte acte justificative sau constatatoare. Ușurarea la maximum a interacţiunii românilor cu instituţiile şi autorităţile publice va avea şi un impact economic major, aplicarea legii urmând să determine creşterea PIB-ului cu 0,5% – 0,8% şi, implicit, economii de milioane de euro anual la bugetul de stat.
Intrarea în vigoare a Legii interoperabilităţii reprezintă un alt pas uriaș făcut de PNL, în scopul creării infrastructurii digitale integrate la nivelul instituțiilor din România, precum și a transparenței actului administrativ. Sunt încrezătoare că eforturile făcute de liberali în ideea digitalizării administrației publice centrale și locale vor fi materializate imediat în creșterea gradului de confort al populației, oamenii câștigând fără echivoc timp și bani în procesul de rezolvare a problemelor legate de conectivitatea cu instituțiile statului.
Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU
CRISTINA BURCIU