<

Administraţie

Video. Interviul cu primarul comunei Moldovenești, Ioan Mărginean

Primarul comunei Moldovenești, Ioan Mărginean, este un om al locului, care tace și face.

Drumuri asfaltate, proiecte europene câștigate, parc îndustrial, camere de supraveghere în toată comuna și alte rânduieli bine concepute și gândite  de către edil, fac din localitatea Moldovenești o localitate europeană.

Noi am vrut să îi aflam secretul și l-am intervievat. Dacă am reușit sau nu să aflam secretul, vedeți în cele ce urmează.

1.Adrian Soporan: Aflându-vă la al doilea mandat, cum vedeți viața în administratia locală?

Ioan Mărginean: Viața în administratia locală este o viața frumoasă. Nu este ușoară dar trebuie să discuți cu oamenii, să le rezolvi problemele, iar atunci când le-ai rezolvat problemele, totul este în regulă. Am reușit foarte mult să schimb fața comunei, de când am preluat-o în anul 2012. Precizez că înainte am fost 8 ani viceprimar și am învățat foarte mult în acești ani, nu eram străin, știam despre ce e vorba.

2.A.S: Care ar fi realizările dumneavoastră de până acum?

I.M: O să vă detaliez câteva! Una dintre cele mai mari realizări este asfaltarea drumului comunal DC82 care leagă centrul comunei de DN1. Drumuri de exploatare agricolă, legătura dintre Bădeni și Stejeriș! S-au asfaltat cam 30-40% din totalul numărului de km din comună, mai avem foarte mult de lucru dar sper că populația are încredere în mine și echipa mea. Este bine de știut că un primar nu poate face totul. Este nevoie de o echipă, un consiliu local care te ajută și poți să lucrezi cu el. Har domnului, pot să lucrez foarte bine cu consiliul local al comunei Moldovenești.

3.A.S: Ce greutăți ați întâmpinat până acum?

I.M: Sunt foarte multe probleme și greutăți în autorizarea lucrărilor. Autorizațiile se emit foarte greu, avizele se pot anula foarte ușor. Avizele ar trebui soluționate și date către noi în maxim 30 de zile. În anumite cazuri așteptăm trei, patru luni de zile după un aviz. Procedura de achiziție pe SEAP este o procedură destul de greoaie iar dacă ai “norocul” să îți iasă câștigătoare o firmă care nu se tine de cuvânt, atunci toate se dau peste cap.

4.A.S: Care sunt proiectele de viitor?

I.M: În momentul de față, este în derulare un proiect european, canalizarea în localitatea Bădeni, o investiție de 1 milion de euro, chiar acum am primit un aviz pozitiv. De asemenea avem un proiect în ceea ce privește construcția a două capele mortuare, în localitatea Moldovenești și localitatea Plăieşti. La acest moment sunt în faza de proiectare.

Mai avem un proiect depus, pentru asfaltarea unor străzi din Moldovenești și Plăiești, iar în acest moment sunt în faza de evaluare. Prin PNDL avem două proiecte, unul de 2 milioane de lei în Poieni și celălalt în Stejeriști, în valoare de 5,6 milioane de lei. Mai avem lucrări mai mici, de reabilitare a căminului cultural din Moldovenești, reparații de drumuri, etc.

5.A.S: Aveți camere de supraveghere în comuna Moldovenești?

I.M: Este o investiție începută anul trecut, avem camere de supraveghere pentru 3 localități și chiar astăzi a început poziționarea și montarea lor, la intrarea și ieșirea din localitate. Sunt camere profesionale, concepute pentru a face și poză la numerele de înmatriculare și sunt montate pentru a asigura siguranța cetățenilor comunei.

Banii sunt din fonduri proprii și anul acesta o să derulăm acest proiect și în celelalte localități.

6.A.S: Locurile de muncă au fost o problema? Care este impactul firmelor asupra comunității?

I.M: În anul 2012, când am intrat în horă cu echipa mea, ne-am propus să creăm noi locuri de muncă și am și reușit.

Avem un parc industrial de 300 ha, în acest moment este în faza de PUG și anul acesta trebuie să fie finalizat PUG-ul. Este vorba de 300 ha de teren în intravilanul localității Bădeni, unde deja avem două fabrici, firma Sonaca, fabrică de componente pentru avioane și firma Franchise, fabrică de componente pentru mașini. Ambele firme au în jur de 60 de muncitori din Moldovenești și din zonele arondate. Mai avem și firma Poor care își desfășoară activitatea în parcul logistic. De asemenea suntem în tratative cu încă două firme pentru a popula acest parc.

7.A.S: Care este nivelul salarial la aceste firme?

I.M: Oamenii lucrează 8 ore, vine o mașină după ei, îi duce, îi aduce, pe lângă salar au și bonuri de masă și lumea este mulțumită.

8.A.S: Care este situația terenurilor agricole din comuna Moldovenești?

I.M: Comuna Moldovenești are o suprafața de 15 kmp din care 5000 de ha de teren. Marea majoritate a locuitorilor din comună se ocupă cu agricultura, legumicultura, dar tendința este în a se lăsa de agricultură și a-și căuta un loc de munca în alt domeniu. Avem doi-trei fermieri mai mari, care au teren în arendă și lucreaza terenul. În jur de 95 % din suprafață este lucrată, pășunea este curată pentru că avem animale care pășunează, peste 5000 de oi, 600 de vaci. Cine vrea să muncească, are unde.

9.A.S: Când o să fie organizate zilele comunei Moldovenești și ce surprize le pregătiți locuitorilor?

I.M: Între 24-26 august, sărbătorim zilele comunei Moldovenești. De fiecare dată avem invitați din localitățile înfrățite cu comuna noastră, în jur de 100 de oameni care vin din Ungaria. Vineri, în data de 24 august, ne ocupăm de primirea invitaților, de cazarea acestora, iar sâmbătă este deschiderea oficială a Festivalului Cepei, așa cum l-am denumit noi.

Pentru copiii care participă vom avea câteva activități mai interesante, printre care vreau să amintesc: tras cu arcul, expoziție de tractoare, concurs de fotbal, concurs de gătit, concurs de biciclete și multe alte surprize.

10.A.S: Care este mesajul pentru cetățenii comunei Moldovenești?

I.M: Toți cei din comună mă cunosc. Să aibă încredere în mine în continuare, pentru că lucrez și voi lucra în folosul și binele comunității, pentru a face cât mai frumoasă această comună unde viețuim cu toții!

video:

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS