<
Administraţie

Tetarom V la marginea Câmpiei Turzii, la un „VOT” voință distanță!

Tetarom V s-a aflat din nou pe masa consilierilor locali din Câmpia Turzii la ultima ședință de consiliu local din municipiu. La ședința de joi, 26 iulie, a fost prezent Claudiu-Daniel Salanță, arhitectul șef al județului Cluj, ca reprezentant  din partea Consiliului Județean Cluj și al președintelui consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Proiectul de hotărâre prezentat în fața consilierilor locali prevedea încheierea Contractului de Asociere între Județul Cluj, Comuna Luna și Municipiul Câmpia Turzii în vederea constituirii și funcționării Parcului Industrial Tetarom V.

Drumul acestui contract de Asociere între cele trei entități a fost: joi, 25 iulie în ședința de Consiliul local al municipiului Câmpia Turzii, vineri, 27 iulie în ședința de Consiliul local al comunei Luna (unde, ATENȚIE! toți consilierii au votat PENTRU!)  și mai apoi luni, 30 iulie va intra și în ședința Consiliului Județean Cluj.

Principalii beneficiari ai unui parc industrial de mărimea TETAROM V vor fi, bineînțeles, locuitorii municipiului, dar și locuitorii tuturor comunelor limitrofe. De menționat este faptul că după închiderea combinatului de la Câmpia Turzii, majoritatea celor disponibilizați sunt nevoiți să facă naveta la Cluj, la Jucu sau în unele cazuri mult mai departe. “Mă trezesc la 3.00 dimineața, fiindcă la 4.00 am autobuzul care mă duce la muncă”, este o constatare care este generalizată în municipiul Câmpia Turzii, efect al politicilor dezastruoase duse de cei care s-au perindat la conducerea țării de-a lungul anilor.

O inițiativă pornită în 2012, reluată în 2016 și fapt împlinit în 2018 este rezultatul unei colaborări serioase și obiective a patru factori foarte importanți: Consiliul Județean prin Alin Tișe, Primăria Câmpia Turzii prin Dorin Lojigan, primăria Luna prin Aurel Giurgiu și nu în ultimul rând consilierii județeni Dumitru Drăghici și Cristian Haiduc.

Proiectul inițal a decurs într-un mod benefic atât pentru Câmpia Turzii, cât și pentru comuna Luna, toate costurile înființării Parcului Industrial TETAROM V fiind suportate de Consiliul Județean care a alocat 4,9 milioane de euro în primă fază pentru această investiție, iar suma vehiculată pentru terminarea unui astfel de proiect fiind de aproximativ 12 milioane de euro.

Cum a ajuns parcul TETAROM V pe teritoriul comunei Luna?

Comuna Luna a avut șansa de a avea întreaga suprafaţă de teren, chiar dacă această suprafață este mai aproape de Câmpia Turzii, terenul se află pe teritoriul comunei învecinate.

Dacă comuna Luna vine cu terenul, Consiliul Județean cu banii, ce mai câștigă Câmpia Turzii, a fost întrebarea opoziției din Câmpia Turzii.

Răspunsul l-a dat Claudiu-Daniel Salanță, arhitectul șef al județului Cluj, care a precizat că un astfel de proiect nu se poate realiza decât cu aportul a mai multor factori.

„Dacă câștigă cineva, câștigă zona, ZONA Câmpia Turzii – Luna și nu numai”, a explicat Claudiu Daniel Salanță.

Întrebarea consilierilor PSD se referea cu precădere la faptul că taxele și impozitele din Parcul Industrial le va încasa comuna Luna (din pricina faptului că terenul pe care va fi construit TETAROM V este în proprietatea comunei Luna), astfel încât municipiul Câmpia Turzii nu ar mai avea nimic de câştigat.

Însă acest argument este doar unul politic, aici putem aminti de momentul când s-a constituit CAA cu sediul în Turda, o companie în care taxele și impozitele merg direct la Turda, însă este o companie care aduce beneficii unei întregi comunități, aici putem să reamintim fondurile europene atrase către comunitatea noastră, fonduri care fără această asociere nu erau posibile. Dacă lipsa de viziune era prezentă la momentul constituirii CAA doar fiindca la Turda e un primar PDL și la Câmpia Turzii un primar PSD, azi, cele 53 de milioane de euro care vor intra în infrastructura din Câmpia Turzii (apă și canal) prin fondurile europene atrase de CAA, nu erau posibile.

Cristian Haiduc – „Ne facem că nu înțelegem această oportunitate”

„Avantajul terenului este tocmai localizarea lui, aproape de autostradă (…) ce observ azi aici este faptul că sunt oameni în Consiliul local Câmpia Turzii care nu-și doresc binele Câmpiei Turzii… nu-și doresc dezvoltare”, a fost remarca lui Cristian Haiduc, consilier județean, la obsesia pe care a creat-o opoziția din Câmpia Turzii: „Care este scopul acestei asocieri”, fiind întrebarea lui Tavi Ciobanu, consilier PSD, chiar înainte de votul final, întrebare care a stârnit râsul în plenul de ședință şi nimeni nu s-a mai obosit a-i răspunde.

„Dacă vă duceți în orice localitate și le spuneți că vrea să vină Consiliul Județean să construiască un TETAROM pe banii Consiliului Județean, în zona localității lor credeți că ar refuza?”, s-a întrebat retoric Cristian Haiduc.

„Unde credeți că vor locui oamenii care vor munci în TETAROM V (în Luna sau Câmpia Turzii), unde or să-și trimită copiii la școală (în Luna sau Câmpia Turzii), cu ce autobuze or să se deplaseze (cu atobuzele din Luna sau din Câmpia Turzii)”, au fost unele exemple pe care Cristian Hiaduc le-a enumerat în fața Consiliului local.

Cine ne poate răspunde cel mai bine dacă este benefic sau nu TETAROM V lângă Câmpia Turzii?

Răspunsul ni-l pot da chiar oamenii din Câmpia Turzii care azi fac naveta ore întregi până la locul de muncă. Un Parc Industrial la marginea orașului ar face ca orele pierdute pe naveta la Jucu ori în altă parte din județ să fie transformate în 10-15 minute, sau puteți calcula dumneavoastră cât faceţi cu mașina ori cu bicicleta până la sensul giratoriu la ieșirea din oraș către Luna.

David Gabriel: cât este gradul de populare în celelalte parcuri industriale Tetarom?

David Gabriel, consilier local PSD: Cât la sută din Tetarom 1, 2, 3, 4 sunt ocupate și ce grad de funcționalitate au?

Răspuns: Tetarom 1 este ocupat 100%, Tetarom 2 este ocupat 100%, Tetarom 3 este ocupat 100% iar Tetarom 4  este în faza de revizuire a proiectului, a fost răspunsul lui Claudiu-Daniel Salanță, arhitectul șef al județului Cluj.

Pe principiul că nu suntem împotriva Tetarom V, dar nu vrem ca banii noștri să-i investim într-un alt UAT (deși proiectul prevedea clar că toți banii vin de la Consiliul Județean), cu 2 voturi împotrivă şi 5 abțineri proiectul a trecut, iar Câmpia Turzii va face parte din TETAROM V.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS