AMD Topografie SRL, singura societate din județul Cluj care deține clasa I de autorizare ANCPI, a dat primăria municipiului Câmpia Turzii în judecată, pentru refuzul unei plăți a unei facturi pentru lucrări topografice în valoare de 18507,6 lei plus dobânda legală, plus cheltuieli de judecată.
Cum s-a ajuns aici ?
Primăria Câmpia Turzii, condusă la vremea respectivă de Radu Hanga, a angajat societatea AMD Topografie pentru efectuarea unor măsurători topografice de cadastrare a unor terenuri extravilane, însă surpriza a venit în momentul în care măsurătorile efectuate nu corespundeau cu terenurile pe care oamenii le aveau și după care au plătit ani de-a rândul impozite.
S-a constituit o comisie din cadrul aparatului de specialitate al primarului, avizul lor fiind negativ!
“În cadrul aparatului de specialitate al Primarului s-a constituit o comisie care a analizat aceste măsurători efectuate de către firma AMD Topografie, iar în urma măsurătorilor depuse la Primărie s-a constatat faptul că parcelele din cadrul tarlalelor verificate nu corespund ca și suprafață, legea spunând că parcelele trebuie să corespundă neapărat ca lungime și lățime ca şi vechile măsurători, dar trebuie să corespundă ca suprafață, dar la parcelele măsurate de către AMD Topografie nu corespund suprafețele, deci noi nu putem să aprobăm o plată pentru măsurători a unor parcele a căror suprafață nu corespunde cu ce avem noi în vechile măsurători”, a specificat Rober Szabo, viceprimarul municipiului Câmpia Turzii și totodată președintele comisiei care a recomadat primarului nesemnarea, pentru că altfel se face o reîmproprietărire a proprietarilor de terenuri.
Mircea Crișan, cetățean din Câmpia Turzii, unul dintre afectații măsurătorilor
Mircea Crișan, cetățeanul din Câmpia Turzii (care a câștigat mai multe procese îndreptate împotriva deciziilor Consiliului local) unul dintre cei afectați de măsurătorile efectuate spune: “Am venit să vă cer ajutorul. Sunt pregătit să depun o adresă d-lui Primar. Este legată de problema ridicată de dumneavostră cu societatea de topografie. Eu sunt unul dintrei cei care au pătimit grav din cauza acestei societăţi deoarece la momentul cand s-au făcut lucrările în tarlaua 2 unde eu am fost pus în posesie, pe vechiul amplasament, s-au greșit lucrările suprapunând parcela mea de teren cu a altei persoane. Mai grav este că această lucrare a fost depusă la cadastru și cei de acolo m-au notificat în legătură cu această problemă. Eu am venit la dumneavoastră pentru a vă cere ajutorul în rezolvarea acestei probleme”, a ridicat problema în ședința de Consiliu local, Mircea Crișan
AMD TOPOGRAFIE duce cazul în instanță, vor banii pentru care au muncit!
“Aș dori ca Primăria Câmpia Turzii să-și plătească factura emisă pentru serviciile efectuate de către AMD Topografie SRL. Factura are întârziere la plată de 4 luni! Pe lângă aceste aspecte, renumele AMD TOPOGRAFIE a fost terfelit de către angajații Primăriei Câmpia Turzii prin toate noroaiele, mai ales cele din T18!”, spune Mihai Diță reprezentantul societății AMD Topografie.
Decizia Judecătoriei Turda!
Complet: Complet Civil 11
Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge cererea de chemare în judecată. Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare. Cererea şi motivele de apel se depun la Judecătoria Turda.
Acuzații de lobby în Consiliul local
În ședința ordinară a Consiliului Local al Municipiului Câmpia Turzii din data de 23.02.2017, consilierii locali ai opoziției ridică această problemă delicată, prin vocea Monicăi Uioreanu: “în cadrul audiențelor am primit și eu o sesizare din partea firmei AMD Topografie, am înțeles că a efectuat lucrări de topografie pentru Primăria Câmpia Turzii și reclamă că nu i se plătește factura emisă acum 4 luni de zile, nu știu ce s-a întâmplat,aveți un raport din partea persoanelor de specialitate din cadrul Primăriei, prin care s-au contestat măsurătorile?”
Răspunsul a fost dat de primarul municipiului Dorin Lojigan: “Parte dintre măsurători este posibil să fi fost făcute din birou, după ce am devenit Primar l-am chemat la mine pe dl.Ghiță, după ce am avut discuții, inclusiv cu dl.Crișan prezent astăzi aici și care se află într-o situație neplăcută în sensul că pentru parcela pe care o deține nu au fost respectate lungimile și lățimile cu care a fost pus efectiv în posesie la Legea nr.18/1991, astfel încât se decalează toate parcelele din acea zonă. Acest lucru a fost constatat de acea comisie cu privire la măsurătorile făcute de dl.Ghiță, după ce l-am notificat să ne ceară să-i punem la dispoziție personal. Eu am dispus numirea unei comisii, condusă de către dl.viceprimar, din care făceau parte specialiști în topometrie, și care au constatat că la majoritatea parcelelor măsurate de către dl.Ghiță erau diferențe între lungimi și lățimi sau suprafețe. Eu, în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar, nu pot să-mi permit să semnez așa ceva, am solicitat avizul comisiei dacă să semnez sau nu, comisia mi-a recomandat să nu semnez, pentru că altfel se face o reîmproprietărire a proprietarilor de terenuri, care de aftfel nici nu au fost anunțați de aceste măsurători.Tot ca urmare a demersurilor făcute de mine către dl.Ghită s-au convocat , la Club, proprietarii dintr-o singură tarla, nr. 17 sau nr.18, în rest nu a chemat pe nimeni, a făcut efectiv o reîmproprietărire peste măsurătorile efectuate la Legea nr.18/1991.Dumnealui ne-a dat în judecată, ne vom judeca, nu mă puteți forța într-un fel sau altul să plătesc o chestiune pe care eu o consider că nu este făcută legal ”.
Răspunsul venit nu a mulțumit-o pe Monica Uioreanu (consilier local PSD, angajată a CAA), iar întrebările au continuat: “Am înțeles că au fost contestate măsurătorile” – „trebuie puse la dispoziție persoane din cadrul aparatului de specialitate al Primarului” – „sunt 2 procese verbale de predare primire semnate de AMD Topografie și Primăria Câmpia Turzii pentru lucrările care s-au efectuat, de ce au fost semnate de către Primărie dacă nu au fost în regulă?” – „nu trebuia prima dată să se verifice măsurătorile?” – au fost grijile consilierului local care au stârnit o stare de suspiciune din partea puterii, dar și a celor prezenți: “Dacă dvs. vreți să faceți lobby pentru o firmă privată, este problema dvs., eu ca primar, atâta timp cât specialiștii îmi recomandă să nu semnez, pentru că este ilegal, credeți-mă că eu nu am s-o fac ”, a fost și reacția primarului Dorin Lojigan la insistențele Monicăi Uioreanu.
Suspiciunile de lobby pentru o societate privată au fost explicate de primarul municipiului Câmpia Turzii prin “legătura” dintre Monica Uioreanu angajată a CAA Arieș și reprezetantul societății AMD Topografie, membru în Consiliul de administrație a CAA: “Vreau să vă întreb dacă vorbim de acel dl.Ghiță care este membru în Consiliul de administrație la Compania de Apă”, a fost întrebarea lui Dorin Lojigan adresată Monicăi Uioreanu, angajată a CAA, însă aceasta a negat: “nu are nicio legătură!”.
Ce urmează după proces ?
După câștigarea procesului, primăria are în intenție cadastrarea reală a parcelelor de teren, în consecință administrația locală a câștigat un contract cu ANCPI pentru începerea măsurătorilor.