În campania electorală din anul 2016, echipa PMP Turda a venit cu câteva idei și proiecte, pe care ulterior ne-am străduit să le punem în practică. O primă idee a fost cea a reducerii impozitelor locale pe proprietate, cu 20%, care deja se aplică printr-o reducere graduală (a fost pentru prima dată când s-au redus impozitele pe proprietate, la Turda!), acceptată de majoritatea consilierilor locali (PMP deține doar 3 din cele 21 de mandate de consilier local, insuficiente pentru a lua decizii, motiv pentru care s-au purtat discuții cu ceilalți consilieri locali, pentru a susține acest proiect benefic turdenilor).
O altă idee este pe punctul de a fi aplicată, după ce primarul localității, Cristian Matei, a anunțat recent că administrația locală intenționează să construiască un aquapark în zona Poștarât, prin metoda subscripției publice de acțiuni (metodă prin care pot exista investitori într-un proiect concret, care poate aduce beneficii atât comunității, cât și investitorilor).
Ideea am lansat-o în 31 mai 2016*, dată la care am detaliat explicit această procedură care poate sta la baza unei investiții care să valorifice potențialul Turzii, menționând inclusiv realizarea unui aquapark.
”Noua societate ar putea porni la drum cu un capital social semnificativ, rezultat din subscripția publică de acțiuni, care i-ar permite unele investiții. Evident, contribuția municipalității ar putea fi și ea destul de atrăgătoare. În acest mod, valorificarea potențialului zonei Băi Sărate s-ar putea face mult mai repede, iar viitorii acționari ar fi direct interesați de activitatea investițională, care ulterior le-ar aduce beneficii din profit (dividende).
O societate de acest gen ar putea dezvolta investiții benefice pentru comunitate, în ansamblul ei, dar și pentru cei care dețin acțiuni, în urma cumpărării lor prin subscripție publică, cum ar fi: aqua park, bazin de înot, amenajare lacuri pentru agrement, dezvoltare unități de cazare și alimentație, investiții în unități de distracție și timp liber. În câțiva ani, valoarea acțiunilor ar putea crește semnificativ, iar fiecare deținător de acțiuni ar avea beneficii directe de pe urma acestui fapt.
Bineînțeles, o astfel de variantă permite și elaborarea unor proiecte, cu ideea unor finanțări din bani europeni, dar avantajul va fi că societatea va dispune deja de un capital social însemnat, iar investițiile ar putea să se deruleze nestingherit, până în momentul în care proiectul european ar fi aprobat și apoi finanțat.
Nu este de neglijat faptul că, cu ajutorul unei publicități adecvate, un astfel de proiect ar putea atrage investitori însemnați, în condițiile în care numele localității este asociat cu obiectivul turistic de anvergură mondială, Salina Turda”, am menționat atunci într-un comunicat transmis presei și publicat pe siteul nostru.
Tot atunci, am arătat că la această societate ar putea contribui și municipalitatea (financiar sau prin bunuri), însă numărul de acțiuni deținute să fie sub limita de control, astfel încât societatea să se poată administra fără ingerința politicului, garantându-se astfel o mai eficientă funcționare.
Faptul că domnul primar PSD Cristian Matei a preluat această idee ”de dreapta”, considerând-o utilă pentru dezvoltarea localității, nu poate decât să ne bucure, pentru că e o dovadă că în ciuda faptului că la alegerile din 2016 eram o echipă fără prea mare experiență politică, am demonstrat că avem soluții concrete pentru această urbe și pentru cetățenii ei.
Cu această ocazie, reanunțăm public și proiectul privind sprijinirea tinerilor cu potențial (dar cu posibilități financiare insuficiente sau mai reduse) din localitate, cărora să le oferim o șansă la educație**. Credem că poate fi pus și el în practică!
Și nu e singurul proiect care poate fi aplicat în beneficiul comunității! La vremea respectivă, am lansat și altele***.
Chiar dacă am primit 13% la alegerile din 2016, adică jumătate din procentul partidului care a câștigat, respectiv PSD, ceea ce ne-a adus 3 din cele 21 de mandate de consilier local, în cei peste 2 ani de administrație locală, din care am făcut și noi parte, am încercat și vom încerca să contribuim la dezvoltarea Turzii, prin soluții sau prin sprijinirea acelor idei pe care le-am considerat benefice pentru comunitate, din respect pentru cei care ne-au acordat încrederea în 2016, dar și pentru cei care, la momentul respectiv, nu ne-au considerat suficient de pregătiți pentru a prelua administrația locală.
Credem că acesta trebuie să fie comportamentul unor consilieri locali responsabili față de cetățeni și față de viitorul acestei localități.
Dacă vreți să veniți alături de noi sau dacă vreți să ne transmiteți idei, proiecte sau soluții la diversele probleme ale localității, așteptăm mesajele voastre pe adresa de email a PMP Turda: contact@mpturda.ro.