<
Administraţie

“Fii responsabil, nu eşti reciclabil!” – proiect de informare și prevenire a comportamentelor de risc în rândul copiilor și tinerilor din Municipiul Câmpia Turzii

Este cunoscut faptul că anumite aspecte ale vieții cotidiene cresc riscul apariţiei unor probleme legate de consumul de tutun, alcool şi droguri. Comunicarea inadecvată între părinţi şi copii, stilul educativ inconsecvent, sunt unii dintre factorii de risc întâlniţi în debutul acestor tipuri de comportamente deviante.

 

De asemenea, din statisticile prezentate de Agenția Națională Antidrog rezultă faptul că, anual, numărul tinerilor care își pierd viața sau suferă leziuni grave ca urmare a accidentelor rutiere a crescut alarmant. Pe de altă parte, consumul de droguri a devenit un factor tot mai prezent în viața tinerilor, înlocuind sau însoțind uneori alcoolul. Din aceste motive, accidentele rutiere a căror factor determinat este consumul de substanțe stupefiante a crescut exponențial, în ultimii patru ani.

 

Astfel, în cadrul planului de acțiune local 2017-2020 pentru implementarea Strategiei Naționale Antidrog, Primăria Municipiului Câmpia Turzii, a demarat proiectul “Fii responsabil, nu eşti  reciclabil” !” propus a se desfășura în perioada aprilie- noiembrie 2018.

 

În implementarea proiectului sunt implicate mai mulți parteneri atât din administrația publică, dar și din mediul social, printre care Poliția Locală, Poliția Națională, Serviciul Public Local de Asistență Socială, Asociația Beard Brothers și voluntarul Răzvan Turcu–elev la Liceul Teoretic “Pavel Dan” Câmpia Turzii.

 

Una dintre prioritățile administrației locale este aceea de a contribui la creşterea calităţii vieţii în comunitate, în special a celor din categoriile vulnerabile, oferindu-le informațiile de care au nevoie și creându-le condiții pentru a se face auziți. Ne propunem, astfel, să contribuim la bunăstarea adolescenților, inclusiv prin a-i ajuta să facă alegeri sănătoase cât mai devreme în viață și inclusiv de a conştientiza anumite comportamente de risc.

 

Proiectul se adresează tuturor elevilor- de gimnaziu şi liceu- din unităţile şcolare din municipiu (clasele V-XII) şi vizează informarea, educarea şi conştientizarea acestora privind beneficiile adoptării unor comportamente responsabile, la nivel individual şi social. Totodată se vizează dezvoltarea abilităţilor emoţionale, civice, sociale, acumularea de cunoştinţe, dezvoltarea   factorilor de protecţie personală, competenţe esenţiale pentru creşterea calităţii vieţii tinerilor şi luarea unor decizii  sănătoase.

 

 

 

Concret, prin demararea acestui proiect, administrația publică locală dorește să întreprindă activităţi de educaţie civică, rutieră, prevenire si combatere a consumului de droguri, a delicvenţei juvenile, a absenteismului şcolar şi activităţi de educaţie pentru mediu, în cadrul orelor de dirigenție în toate unitățile de învățământ școlar din municipiu.

 

Alţi factori care vor fi atinși în cadrul proiectului “Fii responsabil, nu eşti  reciclabil” !” sunt:

 

– promovarea educaţiei prin valori şi atitudini care oferă apreciere, respect şi responsabilitate pentru sănătatea proprie, dar şi cea a comunităţii;

– creşterea stimei de sine a elevilor cu scopul reducerii frecvenţei comportamentelor de risc, ca alternative la îmbunătăţirea imaginii de sine;

– dezvoltarea abilităţilor sociale care constituie suportul atitudinal şi comportamental autonom şi raţional faţă de ceilalţi, care neutralizează presiunile din partea anturajului;

– promovarea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber care să ajute copiii şi adolescenții să își satisfacă necesităţile conform dezvoltării lor şi să construiască modele pozitive de întrebuinţare a timpului liber: evenimente sportive, excursii, spectacole, activităţi de voluntariat.
Astfel, aproximativ 1900 de elevi din clasele V-XII de la toate şcolile din municipiu, formele de învăţământ de zi, profesional şi “A doua şansă”, cadrele didactice și părinții acestora, vor fi informaţi şi responsabilizaţi privind beneficiile adoptării/menţinerii unor comportamente responsabile.

 

Proiectul se va încheia cu  un modul  interactiv, care se va desfăşura în fiecare şcoală. Se vor concluziona şi fixa aspectele abordate, în  prezenţa specialiştilor implicați, a colaboratorilor şi a unor voluntari care vor participa alături de echipa multidisciplinară la întâlniri periodice cu elevii, vorbindu-le din experiențele proprii și îndrumându-i înspre adoptarea unor comportamente dezirabile.

 

„În perioada de avocatură, am văzut tot mai mulți tineri care au căzut pradă fenomenului infracțional. Sunt tată și vreau ca fiica mea să crească într-un mediu curat, dar și să fie informată asupra pericolelor la care sunt expuși tinerii din ziua de astăzi. Susțin acest proiect de informare și prevenire a comportamentelor de risc în rândul tinerilor și sunt convins că vor fi atinse toate obiectivele acestuia. Acest demers al administrației locale vine în sprijinul instituțiilor și organizațiilor abilitate, oferind părinților, cadrelor didactice și comunității un pas înspre contracararea acestui fenomen”, declară Dorin Nicolae LOJIGAN, primarul Municipiului Câmpia Turzii.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS