Documentația de atribuire în vederea delegării prin concesionare a gestiunii unor activități componente ale Serviciului de salubrizare în județul Cluj, respectiv de colectare și transport al deșeurilor municipale și a unor fluxuri speciale de deșeuri a fost supus aprobării în şedinţa de îndată a Consiliului local Câmpia Turzii din 7 august.
Consilierii locali ai municipiului Câmpia Turzii au aprobat documentația după ce, pe acest subiect, consilierii locali turdeni şi-au dat acordul pe același subiect.
Astfel, prin adresa nr.21723/02.08.2018, ADI ECO-METROPOLITAN CLUJ a transmis solicitarea de aprobare a Documentației de atribuire în vederea delegării prin concesionare a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare în județul Cluj, respectiv de colectare și transport a deșeurilor municipale și a unor fluxuri speciale de deșeuri.
Municipiul Câmpia Turzii este asociat-membru fondator în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECO METROPOLITAN CLUJ, astfel cum a fost aprobat prin HCL nr.21 din 23.04.2009 privind aprobarea participării Municipiului Campia Turzii la înfiinţarea „Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECO-METROPOLITAN Cluj”.
Scopul acestei acestei asociații a fost organizarea, reglementarea, finanțarea, exploatarea, monitorizarea și gestiunea în comun a serviciului de salubrizare a localităților, inclusiv activitățile de colectare, transport, tratare și depozitare a deșeurilor municipale.
în legătură cu acest subiect, Consiliul Județean Cluj a transmis și un comunicat de presă:
„Etape concrete pentru demararea licitației privind delegarea serviciului de salubrizare al județului Cluj
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj, entitate în cadrul căreia Consiliul Județean Cluj are calitatea de membru, a transmis tuturor celor 81 de unități administrativ-teritoriale din județul Cluj documentația aferentă delegării serviciului de colectare și transport al deșeurilor, în vederea adoptării acesteia prin Hotărâre de Consiliu Local.
„Având în vedere dorința noastră de a demara în regim de maximă urgență procedura de licitație publică, am transmis tuturor primăriilor din județ documentația aferentă astfel încât aceasta să fie adoptată cât mai repede, chiar dacă acest lucru înseamnă convocarea unor ședințe extraordinare de consiliu local”, a declarat domnul Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Forma finală a documentației transmise, rezultată în urma numeroaselor dezbateri realizate de către ADI Ecometropolitan Cluj în decursul ultimelor luni, se referă la caietul de sarcini, studiul de oportunitate privind fundamentarea deciziei de delegare a gestiunii activității de colectare și transport al deșeurilor municipale în județul Cluj și, respectiv, la regulamentul serviciului de salubrizare al județului.
Astfel, în ceea ce privește caietul de sarcini, acesta cupride, în principal, condiţiile specifice de desfăşurare a serviciului de salubrizare prin delegare, precum și nivelurile de calitate şi condiţiile tehnice necesare funcţionării acestuia în condiţii de maximă eficienţă şi siguranţă.
De asemenea, pentru fundamentarea deciziei de delegare a serviciului de colectare și transport al deșeurilor a fost efectuat un studiu de oportunitate care a identificat cele mai bune soluții aplicabile pe teritoriul județului Cluj, astfel încât activitatea de salubrizare să fie una gestionată într-un mod cât mai eficient și eficace, atât din perspectiva operatorului, cât, mai ales, a cetățeanului.
Nu în ultimul rând, regulamentul serviciului de salubrizare înaintat spre aprobare consiliilor locale, document care conține referințe legate de modalitatea practică în care se realizează colectarea separată, transportul deșeurilor, întreținerea căilor publice, administrarea depozitelor de deșeuri, etc., se va aplica atât derulării serviciului public edilitar cât și managementul staţiilor de transfer și, respectiv, a operării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor”