România va avea circa 465 de autobuze electrice care vor circula în 21 de oraşe, conform datelor actuale, centralizate de ECONOMICA.NET. Cele mai multe, respectiv 100, vor fi cumpărate pentru Capitală. În topul oraşelor ce vor avea transport modern la standardele europene se numără și Turda, care, cu cele peste 20 de autobuze electrice ce vor fi achiziționate intră într-un top select al orațelor verzi din România alături de orașe ca Iaşi, Piatra Neamţ, Focşani, Zalău.
Lista orașelor în care vor circula autobuze electrice o puteți găsi aici!
Proiectul modernizării transportului public din Turda este unul complex și este parte din Planul de Mobilitate Urbană, plan care va schimba radical fața municipiului, ale căror lucrări vor începe de săptămâna viitoare cu str. 22 Decembrie, strada de intrare în Turda de pe autostradă.
Flota de autobuze și toate echipamentele vor fi operate de către noua companie de transport public a Consiliului Local, care va începe activitatea la finalul anului 2019.
Cum va arăta noua Companie de Transport Public care va fi deținută de Turda
AUTOBAZĂ (Amplasament str. Stadionului): Construirea unei clădiri cu destinația de Hală garare, întreținere și reîncărcare autobuze electrice, unde va funcționa noua companie de transport public subordonată direct Consiliului Local
PARK AND RIDE (Amplasament str. 22 Decembrie 1989): Capăt de linie pentru autobuzele cu traseu pe strada 22 Decembrie 1989, punct de reîncărcare rapidă a bateriei autobuzului, terminal intermodal cu cursele interurbane. Rolul funcțional este de punct de transfer al călătorilor care utilizează cursele interurbane spre/dinspre municipiu
Drumul de la un proiect la fapt împlinit:
Licitația privind achiziția a 20 de autobuze electrice, incluse în finanțarea europeană pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, a fost atribuită companiei SC ANADOLU AUTOMOBIL ROM S.R.L. în luna noiembrie 2018, când a fost semnat acordul-cadru prin care furnizorul se obligă ca, în baza contractelor subsecvente încheiate cu Primăria Municipiului Turda, să furnizeze autobuze electrice de capacitate medie și normală, dotate cu sistem informatic e-ticketing, management flotă și informare pasageri, stații de încărcare rapidă pentru transportul public în municipiul Turda, la adresa autorității contractante, în termen de maxim 8 luni de la data încheierii contractului subsecvent.
Se vor livra:
10 bucăți – Autobuze electrice lungime 8-9 m
10 bucăți – Autobuze electrice lungime 11-12 m
8 seturi – Elemente sistem e-ticketing
2 bucăți – Stații încărcare rapidă
2 bucăți – Branșament electric stații încărcare rapidă
Contractele subsecvente au fos semnate începând cu luna decembrie 2018, până în luna aprilie 2019, în așa fel încât livrările tuturor autobuzelor să se încheie la finalul anului 2019. Flota de autobuze și toate echipamentele vor fi operate de către noua companie de transport public a Consiliului Local, care va începe activitatea la finalul anului 2019. Tot prin finanțare europeană se va construi și o nouă autobază modernă.
Furnizorul are obligația de a realiza pe costurile sale instruirea personalului de întreținere și reparații, precum și autorizarea acestora pentru a efectua lucrări pe marca de autobuz contractată, la adresa autorității contractante, în termen de maxim 15 zile de la livrarea autobuzelor, pentru:
a) diagnosticare, întreținere și reparare sisteme mecanice;
b) diagnosticare, întreținere și reparare sisteme electrice și electronice;
c) întreținere reparare caroserie.
d) instruire conducători auto
Termenul de finalizare este 31.12.2021 și are o valoare totală de 43.645.890,04 de lei.
Și această finanțare a fost obținută pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, alături de modernizarea celor 4 coridoare de mobilitate urbană, care prevăd reabilitarea și modernizarea străzilor principale (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), achiziția celor 20 de autobuze electrice și implementarea sistemului de Bike Sharing.